Горната камара на германския парламент прие в петък конституционна поправка, която проправя пътя за за инвестиране на 100 милиарда евро в германската армия

Създаването на специалния фонд за въоръжените сили беше обявено от канцлера Олаф Шолц дни след началото на войната в Украйна, но Бундестагът трябваше да одобри конституционната промяна, позволяваща парите за него да се набират чрез заеми, тъй като възможностите за увеличаването на дълга от правителството са ограничени.

Предложението за конституционна промяна получи необходимото мнозинство от две трети в долната камара след сделка между лявоцентристките партии от коалицията и консервативната опозиция. Тя беше подкрепена с две трети и в горната камара на парламента, съобщава ДПА.

Парите ще се използват за модернизиране на армията, включително за купуване на самолети, танкове и друга техника, а също и за лично оборудване за войниците, като например устройства за нощно виждане или радиостанции.

Наследството на Втората световна война и нацистка Германия от десетилетия причиняваше опасения на германците по отношение на военните въпроси, но политиците казаха, че е дошло времето да се гледа напред - особено предвид войната на Русия в Украйна. Германия също така беше критикувана от съюзниците си в НАТО, особено от САЩ, че не изпълнява ангажимента си да харчи 2% от БВП за въоръжените си сили.

Фондът ще позволи на Германия да развие армията си до най-голямата по численост в Европа. В момента Франция е най-голямата сила на континента, ако се изключи Турция, която е член на НАТО, но не и на ЕС.

Дневник