Прокуратурата поиска доживотна присъда за единствения оцелял от терористите извършили атентатите в Париж през ноември 2015 г. Това стана по време на процеса срещу Салах Абдеслам,който е главен обвиняем за атаките, довели до смъртта на 130 души.

Прокурорът по процеса Камий Ентие съобщи в съдебната зала, че поради голямата тежест на деянията, в които Абдеслам е обвинен, присъдата трябва да бъде без право на замяна По думите ѝ обвиняемият се е представил като боец на терористичната организация "Ислямска държава" и е останал докрай верен на нейната идеология, съобщава БТА.

Смята се, че Абдеслам е единственият оцелял от терористичната група, извършила на 13 ноември 2015 г. серия нападения, в които загинаха общо 130 души и бяха ранени още 350. Екстремистите устроиха кървава баня в концертната зала "Батаклан", стреляха в ресторанти и барове, а трима атентатори самоубийци се самовзривиха вечерта, когато на "Стад дьо Франс" се играеше футболен мач между отборите на Франция и Германия. "Ислямска държава" пое отговорност за тези атаки.

Освен Абдеслам в мащабния съдебен процес, започнал миналата есен, като обвиняеми са привлечени още 19 души. За тях прокуратурата иска наказания от пет години до доживотен затвор, като на някои обвиняеми, може да бъдат наложени забрани за временно или постоянно пребиваване във Франция.

През април в съдебната зала Абдеслам плака докато се извиняваше на оцелелите и на близките на убитите при атентата. Той разказа по време на процеса, че не е бил готов да умре и сам е захвърлил жилетката с експлозиви, с която е трябвало да се самовзриви.

Процесът за терористичните атаки в Париж започна миналия септември след шестгодишно разследване. Единадесет от 20-те обвиняеми бяха арестувани и се намират в затвора, останалите се съдят задочно, като се смята, че повечето от тях са мъртви. Над 1800 души се явиха като ищци по делото, представлявани от повече от 300 адвокати.

Дневник