Една от опциите за рафинерията на "Лукойл" на италианския о. Сицилия е национализацията. Това коментира италианският министър енергийната трансформация Роберто Чинголани, цитиран от Ройтерс.

По думите му в момента италианското правителство обмисля какво да направи с рафинерията на фона на наложеното от ЕС ембарго на морските доставки на руския петрол.

"Освен национализация, вариант за развитието на производствените мощности е продажба на чужд инвеститор", уточни още министърът пред италианското издание Il Foglio. Той обаче не дава подробности кой би могъл да бъде купувачът, цитира думите му Investor.bg.

В рафинерията ISAB на о. Сицилия работят около 1000 души и тя държи около 20% от производствения потенциал на Италия. Около 30-40% от преработвания в нея петрол идва от Русия, а останалия - от международните пазари. Но от началото на войната в Украйна почти 100% от преработвания петрол е руски заради по-ниската му цена, а и защото международните банки ѝ отказват кредитиране.

Още през април се заговори, че една от опциите за спасяване на рафинерията е частична национализация. До този момент от "Лукойл" не са коментирали опциите за своите активи на о. Сицилия, допълва Ройтерс.

Днес.бг