Френският президент Еманюел Макрон не получи гаранция, че ще спечели абсолютно мнозинство в парламента, показат екзитпол данни от първия тур на вота за избиране на 577 депутати. Причината е, че нов ляв алианс показа силни резултати в неделя и това вещае начало на втори президентски мандат с парламент, в който трудно ще бъдат одобрявани политиките на Макрон.

Прогнозите сега показват, че блокът около президента, включително новата партия на бившия му премиер Едуар Филип, може да останат на цели 40 места от прага за мнозинство от 289 депутутати.

Освен това около 14 от министрите на Макрон се състезават в изборите и ако претърпят поражение, трябва да подадат оставка и могат да загубят работата си.

Очакваше се коалиционният блок на Макрон да спечели между 270-310 места в парламента след балотажа следващата неделя, 19 юни, според прогнозата на Elabe. За левицата прогнозата бе за получи 170-220 места - голямо увеличение спрямо 2017 г.


Сега първоначалните прогнози на Elabe поставят ветерана от крайната левица Жан-Люк Меланшон с блока NUPES с почти изравнени резултати с Макрон след първи кръг, съответно с 26.20% и 25.8%.

Избирателната активност бе изключително ниска - над половината французи не отидоха до урните. Това бе очаквано, защото анкетите показаха, че в първия тур ще участват не повече от 47% от имащите право на глас.

Но първият тур не е точна индикация за това кой в крайна сметка ще спечели мнозинство на 19 юни.
 

"С оглед на този резултат и изключителната възможност, която той предлага - за нас и да съдбата на общата ни родина - призовавам нашия народ да победи катастрофалната политика на мнозинството на Макрон следващата неделя", каза Меланшон пред поддръжниците си след гласуването.

Заложена на карта е способността на Макрон да прокара своята програма за реформи, включително пенсионната реформа, която според него е от съществено значение за възстановяване на реда в публичните финанси. Неговите опоненти отляво настояват за противоположното - понижаване на възрастта за пенсиониране и започване на големи разходи.

В правителството не са изненадани и очакваха относително слаби резултати в неделния първи тур за коалицията на Макрон, посочва "Ройтерс". Блокът на Меланшон се възползва от гнева на избирателите заради нарастващите разходи за живот. След изборната победа през април президентът не се появяваше много и му отне две седмици, за да сформира ново правителство. Междувременно Меланшон успешно изгради съюз между своето движение, социалистите и Зелените.
 

От другата страна на политическия спектър, Марин Льо Пен спечели над 55% от гласовете в своя избирателен район, но ще трябва да участва на балотаж заради правилата за минимална избирателна активност.

Дневник