"Ако със Заев Македония стигна дъното, сега с Ковачевски го проби. Когато беше представен като министър-председател на бъдеща западна България, ако имаше малко достойнство Ковачевски щеше да реагира в защита на страната си, вместо да се смее и да се радва", излезе с позиция ВМРО-ДПМНЕ.

Македонският въпрос

Повод за гнева - първо в македонските медиии социалната мрежа, а сега и в опозицията, стана краткото клипче, в което гръцкият премиер Константинос Мицотакис представя на Олаф Шолц Димитър Ковачевски, а Еди Рама през смях го обявява за премиер на "бъдещата Западна България", което предизвиква смях у всички, включително у Ковачевски.

Според опозиционната партия сцената, в която премиерът на Албания Еди Рама представя на канцлера на Германия Шолц Димитър Ковачевски, като премиер на бъдещата Западна България, което участниците посрещат със смях е показала "пълната картина на дипломацията" на Република Северна Македония.

"На какво има да се смеем и радваме, г-н Ковачевски? Ако реагирате толкова смирено и ласкаво на публичното унижение на Република Северна Македония, то е ясно, че нямате доверието и авторитета, за да представлявате и защитавате македонските национални и държавни интереси. Това поведение на Ковачевски е срамно. За тази обида той дължи не просто извинение на страната си, но и оставка, като акт на отговорност за срама, нанесен на международната сцена", пишат от ВМРО-ДПМНЕ, призовавайки отново за предсрочни избори и протест на 18 юни.

В същото време премиерът на Албания Еди Рама реагира на коментарите в Република Северна Македония, предизвикани от краткото видео от Солун: "Не е ясно да се смееш или да плачеш заради истерията на някои среди в Скопие към премиера Ковачевски, след публикуването на видеото от ръкостискането с канцлера Шолц в Солун, където се подиграх на грозната блокада на Северна Македония от страна на България", написа в Туитър Еди Рама.

Втори ден краткото клипче, в което гръцкият премиер Константинос Мицотакис представя на Олаф Шолц Димитър Ковачевски, а Еди Рама през смях го обявява за премиер на бъдещата Западна България, което предизвиква смях у всички, включително у Ковачевски е обект на коментари не само в социалните мрежи, но и в медиите в Република Северна Македония. / dir.bg