Министерството на финансите на Русия засекрети подробните данни за бюджетните разходи по сектори, като обяснението е, че така страната се предпазвала от бъдещи санкции от Запада.

За деловата медийна група РБК от пресцентъра на министерството посочват: "Във връзка с натиска, упражняван от Съединените щати, ЕС, Великобритания и други недружелюбни държави върху Руската федерация и физически лица, се наложи частично ограничаване на разпространението на информация, включително относно формирането на бюджетна отчетност"

В представения отчет за изпълнението на федералния бюджет за януари-май са посочени приходите и разходите като цяло, както и дефицитът. Но няма данни за разходите на бюджета по конкретни раздели.

Министерството на финансите също така спря да разкрива източниците за финансиране на бюджетния дефицит, включително нетния размер на държавните финансови и експортни заеми за други държави и салдото по пласиране/погасяване на държавни облигации.

Ведомството посочва, че за пет месеца приходите в бюджета са 48.1% от общите приходи за годината; разходи - 44,5% от общите разходи за годината. Бюджетният излишък за януари-май, по предварителни данни, възлиза на повече от 1.49 трилиона рубли.

Най-много приходи идват от Федералната данъчна служба (8.3 трилиона рубли от почти 13 трилиона рубли) и Федералната митническа служба (3.1 трилиона рубли). Бюджетът е получил 595 милиарда рубли от други федерални органи.

Затварянето на статистиката за изпълнението на федералния бюджет продължава тенденцията, зададена от Банката на Русия за банковата статистика и Федералната митническа служба за външната търговия, каза Александър Исаков, икономист и автор на Telegram канала Solid Figures.

В края на май финансовият министър Антон Силуанов каза, че специалните операции в Украйна и пенсионното осигуряване изискват "огромни средства". По данни на Министерството на финансите през април бюджетните разходи по раздел Национална отбрана възлизат на около 627 милиарда рубли. в сравнение с 246 милиарда рубли. за същия период година по-рано.

Дневник