Украинските сили понасят болезнени загуби както в източния град Северодонецк, така и в района на Харков, заяви президентът Володимир Зеленски.

В обръщение, разпространено късно през нощта във вторник, той каза, че Украйна се нуждае от модерни противоракетни оръжия, добавяйки, че не може да има оправдание страните партньори да забавят доставките. Някои руски ракети избягват противовъздушната отбрана и причиняват жертви, каза Зеленски.

Темата за оръжейните доставки ще е основна за срещата на министрите на отбраната от НАТО, които се събират в сряда в Брюксел.

Украйна обяви, че продължава опитите да евакуира цивилни от Северодонецк, след като Русия разруши последния мост към града като кулминация на едноседмичната битка за града, който Москва се стреми да завземе като част от офанзивата си в Донбас. През последните дни градът на няколко пъти преминава в руски и украински ръце, но засега украинските власти не са дали никакви индикации, че ще отстъпят.
"Най-ожесточените битки, както и преди, са в Северодонецк и други близки градове и населени места. Загубите, за съжаление, са болезнени", каза Зеленски.

"Но трябва да се държим. Колкото повече загуби понесе врагът там, толкова по-малко сила ще има, за да преследва своята агресия", каза в обръщението си президентът.

Украйна търпи "болезнени загуби" и в района на Харков на изток от Киев, където Русия се опитва да засили позициите си, след като наскоро беше изтласкана, каза Зеленски. Той добави: "Битките там продължават и ние трябва да продължим да се борим, да се борим упорито."

Междувременно Русия даде ултиматум на украинските сили, намиращи се в химически завод в Северодонецк, да се предадат до сряда сутрин. Според Украйна повече от 500 цивилни също се намират в завода "Азот" в индустриалната зона на града. Михаил Мизинцев, ръководител на Центъра за управление на националната отбрана на Русия, увери, че гражданските лица ще бъдат пуснати през хуманитарен коридор, съобщава агенция "Интерфакс".

Москва използва същата тактика като при битки за стоманодобивния завод "Азовстал" в Мариупол, където над две хиляди души се предадоха в средата на май и бяха пленени и отведени в руски лагери.

Обстрелът на "Азот" е толкова силен, че "хората вече не издържат в укритията, психологическото им състояние е на ръба", каза областният управител Луганска област Сергей Гайдай.

Дневник