Американският президент Джо Байдън съобщи, че по границата на Украйна с Полша и други нейни съседи ще бъдат построени временни силози за зърно, за да се улесни износът и да се избегне световна продоволствена криза.

"Работя в тясно сътрудничество с нашите европейски партньори, за да пуснат на пазара 20 млн. тона зърно, блокирано в Украйна, за да помогна за намаляване на цените на храните", каза Байдън на конгреса на профсъюзите във Филаделфия във вторник.

Той добави, че превозът през Черно море, който беше основен канал за експорт преди войната, е неизползваем заради минирането на водите от Украйна и Русия.

Около 84 чуждестранни кораба са заседнали в украински пристанища - много от тях са със зърнени товари на борда, припомня "Ройтерс".

Зърното ще се кара с украински вагони до границата и ще се прехвърля от тях в силозите, а от там ще се претоварва на европейски, тъй като междурелсието на украинските вагони е по-широко и те не могат да пътуват по европейските жп линии.

След това зърното ще се превозва до пристанища, за да се "изведе в океана и да се пренесе по света", каза Байдън, добавяйки, че прилагането на плана ще отнема време.

След руската инвазия и блокадата на украинските черноморски пристанища доставките на зърно са в застой и повече от 20 млн. тона от старата реколта все още са в силозите. Киев предупреди, че няма да има къде да прибере новото зърно, което скоро ще започне да прибира.

Русия и Украйна представляват близо една трета от световните доставки на пшеница. Украйна също е основен износител на царевица и слънчогледово масло, а Русия - основен износител на торове.

"Това е само една от възможните полезни стъпки за гарантиране на продоволствената сигурност. Но ние се нуждаем и от зелен коридор за нашите пристанища", написа в социалните мрежи Андрей Ермак, началник на кабинета на украинския президент Володимир Зеленски.

Според Киев най-добрият начин за възстановяване на износа на зърно е чрез доставките в Черно море. В началото на седмицата беше съобщено, че с вагони за последния месец са изнесени над 800 хил. тона зърно, което е пределът на капацитета на украинските железници.

Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш се опитва да посредничи на това, което той нарича "пакетна сделка" за възобновяване на украинския черноморски износ и руския износ на храни и торове, които според Москва са били засегнати от санкции. Досега ООН определи разговорите с Русия като "конструктивни". Президентът на Турция Реджеп Ердоган, който посредничи за отваряне на морски коридор за зърното, каза, че тази седмица ще разговаря с Владимир Путин и със Зеленски в опит да намери решение.

Според агенцията по прехраната на ООН между 11 и 19 млн. души допълнително ще страдат от хроничен глад заради нарушаването на доставките на зърно от Украйна и поскъпването на цените на храните и торовете заради войната.

Дневник