Известният критик на Кремъл Алексей Навални е бил преместен в изправителна колония със строг режим (ИК-6) в село Мелехово, Владимирска област. Това съобщи руската агенция ТАСС като се позова на председателя на обществената наблюдателска комисия Сергей Яжан.

Информацията беше подадена, след като във вторник адвокати на Навални съобщиха, че той е изведен от колонията в Покров във Владимирска област, където се намираше досега, след като беше осъден за това, че е нарушил мярката си за неотклонение, като е заминал да се лекува в Германия от отравянето си през август 2020 г.

След края на лечението си Навални се върна в Русия, но веднага беше задържан, а по-късно и осъден. През март, два дни преди началото на войната в Украйна, дисидентът беше осъден по две други дела - за неуважение към съда и за злоупотреба с дарения, предоставени на фондацията му за борба с корупцията, на още 11 и половина години затвор, които трябва да излежи в затворнически лагер.

Яжан посочва, че преместването е свързано с влизането в сила на новите присъди.

Новият затворнически лагер е още по-отдалечен от Москва, посочва Ройтерс. Мелехово, където се смята, че се намира опозиционният лидер, е на около 250 км източно от руската столица. Лагерът в Покров е на около 120 км от Москва.

Яжан е председател на местната обществена наблюдателна комисия, организация, натоварена със защитата на правата на затворниците във всеки руски регион.

Алексей Навални се възползва от правото си да публикува чрез адвокатите си съобщения в социалните мрежи и в началото на войната отправи призиви към руснаците да протестират срещу нахлуването на руската армия в Украйна, но от месеци нямаше информация за и от него. Особено след като властите спряха достъпа до "Фейсбук" на територията на Русия.

Дневник