Европейският съюз, Израел и Египет подписаха в сряда в Кайро меморандум за разбирателство за износ на природен газ за Европа.

Трите страни се ангажират за стабилни доставки на газ през тази и през следващата година. Европейската комисия съобщи, че газът ще се купува от Израел и по газопровод ще стига до Египет, където ще бъде втечняван и товарен на танкери за Европа.

Природен газ от Израел, Египет и други източници в региона на Източното Средиземноморие ще се доставя до Европа чрез египетската инфраструктура за износ на втечнен газ, съобщи Европейската комисия.

Меморандумът е подписан от еврокомисаря за енергетиката Кадри Симсон и от министрите на енергетиката на Израел Карин Елхарар и на петрола Египет Тарик Ел Мола.

Според неин говорител меморандумът ще позволи до края на годината да се доставят 7 млрд. куб. м газ, които ще бъдат удвоени догодина.

Споразумението с Израел и Египет е част от стратегията на ЕС за намаляване на енергийната зависимост от Русия, която предвижда свиване с две трети на руските доставки на газ до края на годината и пълното им прекратяване "възможно най-скоро време", но преди 2027 г.

Говорител на Еврокомисията съобщи в сряда, че до края на април ЕС е успял да редуцира руския внос до 31% от всички доставяни в съюза количества при 45% дял на вноса през "Газпром" през 2021 г. На годишна база е отчетено увеличение на втечнен газ с 36%, като до април количествата са 12.6 млрд. куб. м.

В същото време говорителят призна, че ЕС няма да може да замести руския газ с внос от други държави и затова стратегията за намаляване на енергийната зависимост от Русия RePowerEU предвижда и други мерки като подобряване на енергийната ефективност и увеличаване на дела на чистата енергия, които трябва да вървят заедно с диверсификацията на енергийните източници.

Днес в Кайро еврокомисарят по енергетика Кадри Симсон, заедно с министър Ел Мола и министър Елхарар подписаха тристранен Меморандум за разбирателство между ЕС, Египет и Израел за износа на природен газ за Европа.

Трите страни ще работят заедно за стабилната доставка на природен газ по начин, който е в съответствие с дългосрочните цели за декарбонизация и се основава на пазарно ориентирано ценообразуване. Природен газ от Израел, Египет и други източници в региона на Източното Средиземноморие ще се доставя до Европа чрез египетската инфраструктура за износ на LNG.

Страните ще насърчават намаляването на изтичането на метан и ще се стремят да гарантират, че бъдещите инвестиции няма да причинят замърсяване на морската или сухоземната среда.

Дневник