Европейската комисия обяви, че ескадрилата й от противопожарни самолети е разположена и в готовност да се притече на помощ на държавите, които се борят с горски пожари в пиковия сезон.

Флотилията се състои от 12 противопожарни самолета и един специализиран хеликоптер, които са базирани в Гърция, Хърватия, Франция, Италия, Испания и Швеция. Те са част от европейски резерв от ресурси, който ще бъде на разположение за гасене на пожари.

Научните прогнози за тазгодишния сезон на горските пожари предвиждат по-високи от средните рискове от горски пожари за Централна Европа и в Средиземноморието, съобща Еврокомисията.

Противопожарната авиация на ЕС ще има по два самолета в шесте държави домакин, а хеликоптерът ще бъде базиран в Гърция. Европейската комисия съфинансира резервната наличност от машини, за чиято поддръжка отговарят държавите, в които те са позиционирани. Те ще са на разположение на всички държави, които поискат съдействие чрез Брюксел.

Към самолетите ще има на разполжение повече от 200 пожарникари и техническо оборудване от България, Финландия, Франция, Германия, Румъния и Норвегия. Всички те ще бъдат позиционирани в Гърция и ще се отзовават на искания за помощ през целия сезон на горските пожари.

Според данни от Европейската комисия през миналата година 17% от сигналите за помощ в европейския кризисен център са били свързани с горски пожари.

Първата гореща вълна

Франция очаква първата гореща вълна за годината от сряда, като температурите ще достигнат до 38 градуса по Целзий в южните части на страната.

Държавната метеорологична служба Meteo France заяви, че тазгодишната гореща вълна ще пристигне необичайно рано, като се прогнозират температури, които се наблюдават нормално в разгара на лятото.

Испанците се сблъскаха с най-ранната гореща вълна от 40 г. насам в понеделник, когато температури над 40 градуса бяха регистрирани в централната част на страната.

"Екстремните горещини не са непознати през юни, но горещите вълни станаха пет пъти по-чести през XXI век", заяви говорител на испанската метео служба, цитиран от "Ройтерс".

Дневник