Украинският президент Владимир Зеленски призова Европейския съюз в сряда да затегне още санкциите срещу Русия, като предупреди, че руските сили могат да атакуват други страни, след като окупират Украйна.

В реч пред двете камари на чешкия парламент чрез видеовръзка Зеленски повтори призивите към ЕС да позволи на Украйна да започне по пътя към членство в 27-членния блок, като й даде статут на страна кандидатка.

"Както в миналото, руската инвазия в Украйна е първата стъпка, от която руското ръководство да отвори пътя към други страни, към завладяването на други народи", каза той.

Според украинския президент "Русия не се интересува само от нашите (градове) Мариупол, Северодонецк, Харков и Киев. Не, нейните амбиции са насочени към огромна територия от Варшава до София", каза той, без да развива тезата си.

ЕС е въвел шест пакета санкции срещу Русия за четирите месеца от началото на войната, но проблемите с договарянето на петролното ембарго, забавиха темпото и след влизането в сила на последната група ограничения на 3 юни, не е имало коментари за подготвяне на следващи санкции. Темата ще бъде обсъждана идната седмица в Брюксел от лидерите на Съюза.

В същото време президентът Еманюел Макрон втвърди позицията си спрямо Русия, заявявайки, че Европа трябва да изпрати силен сигнал към Украйна.

Макрон пристигна в Румъния във вторник за тридневна обиколка из източните съседи на Украйна, която освен Румъния, включва Молдова и вероятно Киев. Дипломатически източници, цитирани от "Ройтерс", съобщават, че Макрон заедно с германския канцлер Олаф Шолц, италианския премиер Марио Драги и румънския президент Клаус Йоханис ще посетят украинската столица в четвъртък.

Символичното посещение идва ден преди Европейската комисия да направи препоръка за статута на Украйна, Молдова и Грузия като кандидати за членство в ЕС, която европейските лидери ще обсъждат на срещата си в Брюксел на 23-24 юни.

"Намираме се в момент, в който ние (европейците) трябва да изпратим ясен политически сигнал към Украйна и нейния народ, който се съпротивлява героично", каза Макрон, без да дава подробности.

Френският лидер беше критикуван от Украйна и от източноевропейските съюзници за това, което те възприемат като двусмислената подкрепа за Украйна във войната срещу Русия. Критиките дойдоха, след като Макрон неколкократно заяви, че за да бъде намерено дипломатическо решение, Русия не трябва да бъде унижавана, както и че е необходимо да се държат отворени комуникационните канали с Кремъл.

Говорейки заедно с румънския президент Йоханис, Макрон омаловажи тези коментари, но настоя, че Украйна, която се надява да спечели войната, в крайна сметка ще трябва да преговаря с Русия, а президентът Зеленски - с Владимир Путин.

"Ще направим всичко, за да спрем военните сили на Русия, да помогнем на украинците и тяхната армия и да продължим да преговаряме", каза той пред френски и натовски войски във военна база в Румъния.

Франция ръководи бойната група на НАТО в Румъния от около 800 войници, включително 500 французи, която беше дислоцирана там след началото на войната. Париж е разположил ракетна система земя-въздух в Румъния.

Румънският президент Карл Йоханис каза, че страната му подкрепя даването на статут на кандидат на Украйна:

"Според мен статутът на кандидат трябва да бъде предоставен (на Украйна) възможно най-скоро. Това е правилно решение от морална, икономическа и от гледна точка на сигурността", каза Йоханис и добави, че има усилия да се намери осъществимо решение предвид различията между европейските държави по въпроса.

Дневник