Германското правителство в сряда проправи пътя за разполагане на войски с мироопазващата мисия на ЕС в Босна за първи път от десетилетие. Основната причина са опасенията, че нестабилността от войната в Украйна може да се прехвърли в Западните Балкани.

Босна се намира на стотици километри от сраженията, но е изправена пред все по-настоятелно сепаратистко движение на босненските сърби, което според анализаторите има най-малкото мълчалива подкрепа от Москва, обяснява "Ройтерс".

Само дни след нахлуването на Русия в Украйна, ЕС реши почти да удвои размера на своите мироопазващи сили на EUFOR до 1100 войници, за да предотврати потенциалната нестабилност.

Правителството в Берлин се съгласи днес да предостави до 50 войници за EUFOR, отбелязвайки завръщането на силите на ЕС в Босна, които Германия напусна в края на 2012 г.

Някои от частите ще разполагат с два така наречени екипа за връзка и наблюдение, групи, които са разпръснати из страната и които функционират като източници за обстановката за командването на EUFOR, докато други ще работят в щаба в Сараево.

Окончателното решение за разполагането е на германския парламент.

Настоящият мандат на EUFOR изтича през ноември и Съветът за сигурност на ООН трябва да вземе решение за удължаване с още една година. Но нарастват опасенията, че Москва може да използва ветото си, за да осуети споразумението. EUFOR замени мироопазващите войски на НАТО в Босна през 2004 г.

Европейските войски имат за цел да стабилизират страната, след като босненските сърби, хървати и бошняци воюваха в конфликти, отнели живота на около 100 000 души.

Дневник