Очаква се лидерите на трите най-големи държави в Европейския съюз, Германия, Франция и Италия, да демонстрират в Киев в четвъртък своята подкрепа за Украйна, докато тя се бори да устои на безмилостното руско нападение, съобщи "Ройтерс"

Посещението на германския канцлер Олаф Шолц, френския президент Еманюел Макрон и италианския премиер Марио Драги отне седмици, за да бъде организирано. Тримата искат да преодолеят критиките в Украйна относно начина, по който реагират досега на войната.

Пътуването не е обявено официално от съображения за сигурност. То е очаквано ден преди Европейската комисия да направи препоръка за статута на Украйна като кандидат за членство в ЕС - нещо, на което най-големите европейски страни реагират хладно.

В Румъния в сряда Макрон каза, че е време Европа да успокои Украйна относно нейните амбиции за ЕС. "Намираме се сме в момент, когато трябва да изпратим ясни политически сигнали, ние, европейците, към Украйна и нейния народ, когато тя се съпротивлява героично", каза той, без да дава подробности.

Киев разкритикува Франция, Германия и в по-малка степен Италия за това, което възприема като протакане в подкрепата им за Украйна, обвинявайки ги, че се бавят с доставката на оръжия и че поставят собствения си просперитет пред свободата и сигурността на Украйна.

Алексей Арестович, съветник на президента на Украйна Владимир Зеленски, каза пред германския вестник "Билд" тази седмица, че се притеснява, че тримата лидери ще окажат натиск върху Киев да приеме мирно споразумение, благоприятно за руския президент Владимир Путин.

"Те ще кажат, че трябва да сложим край на войната, която причинява проблеми с храните и икономически трудности... че трябва да запазим репутацията на Путин", каза той, позовавайки се на коментарите на Макрон този месец, че е жизненоважно да не бъде унижаван руският лидер.

Отговаряйки на тази загриженост, Драги каза във вторник, че е важно мирните преговори да започнат възможно най-скоро, но добави, че те трябва да бъдат "при условия, които Украйна счита за приемливи".

Очаква се Зеленски да настоява пред гостите си да изпратят повече оръжие, за да помогне на неговата армия да устои на руските нашественици.

Украйна беше особено критична към военната помощ от Германия и посланикът на страната в Берлин Андрий Мелник каза пред германската телевизия NTV, че очаква Шолц да предаде тежки оръжия, които отдавна са били обещани, но все още не са доставени.

Шолц отхвърли твърденията, че е задържал така необходимата военна подкрепа, заявявайки, че е един от най-големите военни и финансови поддръжници на Украйна и че е необходимо време да се обучат украинските войници да използват сложните артилерийски системи, които Германия предлага.

Дневник