Газпром" обяви, че е принуден да спре работата на още една газова турбина на Siemens в компресорната станция "Портовая", от която започва от Русия "Северен поток". Така от 8 агрегата останаха само два и от утре максималният обем на газопровода няма да надхвърля 67 млн. куб. м дневно. Това е с около 100 млн. куб. м на ден по-малко от обичайното.

Цените на фючърсите за газа за юли на спотовия пазар на платформата ICE Futures в Европа скочиха с 25% и надхвърлиха 1300 долара за хиляда кубически метра. м за първи път от 27 април.

Според германския министър на икономиката случващото се е част от кампания за всяване на сигурност в Европа. Германският енергиен регулатор каза, че свиването на доставките по "Северен поток" до 40% от капацитета му не може да се обясни с проблема с компресорите на Siemens.В съобщение от Uniper - най-големият вносител на руски газ в страната, доставките са намалели с една четвърт спрямо договореното.-

Ден по-рано Газпром обяви, че ще трябва да намали от 167 на 100 милиона куб. м. дневно доставките на газ за Германия по газопровода поради забавяне на ремонта на блоковете за компресорната станция във Виборг. Устройствата се обслужват от Siemens, която съкрати дейността си в Русия. Представител на Siemens Energy обясни, че турбините са в произведени в Канада, доставени през 2009 г. и в експлоатация повече от десетилетие. Поддръжката и ремонтът им на този етап са възможни само в предприятие на компанията в Монреал. Но заради канадските санкции срещу Русия заради нападението ѝ срещу Украйна, агрегатите не може да бъдат върнати.

Допълнителен натиск върху европейския енергиен пазар оказа и намаляването на доставките на газ от Русия от най-голямата италианска петролна и газова компания Eni. Спадът в получените количества гориво е около 15%, каза говорител на компанията пред "Ройтерс". "Газпром" уведоми Eni за намаляването на доставките на газ, но не уточни причините, съобщиха от пресслужбата на италианската компания. От Чехия заявиха, че при тях намаляване на обемите засега няма.

Спадът в доставките на газ за Европа от Русия съвпадна със спад в износа на втечнен природен газ (LNG) от Съединените щати, след като голям експортен терминал в Тексас беше повреден при пожар. Американската компания Freeport LNG, която осигурява около 20% от производството на втечнен природен газ в САЩ, обяви, че след експлозията в завода миналата седмица, частично ще възобнови работата си едва след три месеца. Връщането към пълна експлоатация на терминала се очаква не по-рано от края на 2022 г. По-рано Freeport LNG заяви, че планира да спре производството само за три седмици.


Freeport LNG, който представлява около 4% от световния износ на LNG през май, доставя газ на BP и TotalEnergies в Европа, SK E&S в Южна Корея и японските Jera и Osaka Gas, според Bloomberg.

Най-лошият сценарий за Европа тази зима би бил пълно спиране на доставките на руски газ, тъй като континентът едва ли ще може да се снабди с газ от други производители, за да компенсира толкова значителни смущения, смята Леон Избицки, експерт в консултантската компания компанията Energy Aspects.

Дневник