С влак, потеглил от Полша, лидерите на Германия, Франция и Италия пристигнаха в Киев на отдавна очаквано посещение за демонстриране на подкрепа за Украйна, изясняване на позициите им за кандидатурата на страната за член на ЕС и отговор каква военна помощ могат да изпратят за борба с руската агресия.

Олаф Шолц, Еманюел Макрон и Марио Драги ще се срещнат с украинското ръководство ден преди Европейската комисия да обяви предложението си как да се продължи с евроинтеграцията на Украйна. По-късно днес към тях ще се присъедини и румънският президент Клаус Йоханис.

"Това е важен момент. Това е послание за единство, което изпращаме към украинците", заяви Макрон при пристигането. Запитан защо визитата се случва точно сега, представител на президентството обясни, че моментът е най-подходящ заради предстоящото обсъждане на желанието на най-многолюдната страна досега да стане член на ЕС.

"Трябва да се намери баланс между естествените стремежи на Украйна към ЕС в много специално време и вниманието към всички държави, които вече са със статут на кандидати и преговарят. Както и факта, че не бива да дестабилизираме или разпокъсаме ЕС", допълва източникът на "Ройтерс".

Франция желае Украйна да постигне военна победа срещу Русия, която ще възстанови териториалната ѝ цялост, включително връщането на анексирания през 2014 г. Крим, допълва френски дипломатически източник, цитиран от агенцията. Какво точно е военна победа за Украйна, трябва да определи президентът Володимир Зеленски, допълва той.


Очаква се Макрон да обяви предаването на още шест броя 155-милиметрови самоходни оръдия Caesar, съобщава източник на телевизия Europe 1. Първите шест бяха предадени в края на април.

В Брюксел преди срещата на министрите на отбраната на НАТО германката Кристин Ламбрехт съобщи, че трите системи за залпов огън, обещани на Украйна, ще бъдат предадени през юли или август, защото преди това трябва да се обучат украинци как да работят с тях.

Тримата западни лидери вероятно ще обсъдят и отварянето на блокираните от руския боен флот и украински минни полета черноморски пристанища, за да се поднови износът на зърно.

Дневник