Лидерите на Германия, Франция, Италия и Румъния пристигнаха в четвъртък в Киев, ден преди становището на Европейската комисия дали Украйна да получи статут на кандидат за европейско членство и докато военните министри от НАТО заседаваха за нова военна помощ, за уверят в подкрепата си президента Володимир Зеленски.

При първото подобно посещение в столицата откакто Русия от началото на руската инвазия, четиримата лидери се обявиха за бързо включване на Украйна (и Молдова) сред кандидатите за присъединяване към Европейския съюз.

"Дойдохме в Киев с ясно послание: "Украйна принадлежи към европейското семейство", каза Шолц, докато Макрон добави: "И четиримата подкрепяме незабавния статут на кандидат за ЕС" за Украйна.

Шолц каза, че Германия ще подкрепи пътя на Украйна към членство в ЕС - стъпка, която предизвика известни опасения в 27-членния блок. Но той каза също така, че изискванията за демокрация и върховенство на закона ще трябва да бъдат спазени.

Макрон увери, че Западът няма да изисква никакви отстъпки от Украйна и че мирните преговори с Русия ще се водят при условията на Киев.

Зеленски, който не е напускал Украйна след инвазията, посрещна гостите си облечен в тениска в цвят каки и с маратонки, изрази благодарност за помощта на Запада, въпреки че преди това администрацията му упрекна съюзниците, че се бавят със санкциите и доставките на оръжие.

По-тежки оръжия и газово ембарго

Зеленски поиска повече оръжия, за да обърне хода на войната и да спре тежките загуби от 100-200 войници на ден в ожесточена битка за контрол над Донбас.

"Оценяваме вече предоставената подкрепа от партньорите. Очакваме нови доставки, предимно тежки въоръжения, модерна ракетна артилерия, системи за противоракетна отбрана", каза Зеленски.


"Всеки ден на забавяне е възможност за руските военни да убиват украинци или да унищожават градовете ни", каза той. "Има пряка връзка: колкото по-мощни оръжия получим, толкова по-бързо можем да освободим нашия народ, нашата земя".

По време на разговорите Зеленски настоя за седми пакет от санкции на ЕС, който включва ембарго върху руския газ. Посещението съвпадна с намаляването на руските доставки по газопровода "Северен поток 1", в което Берлин разчете като политически ход.

Украинският президент е дал списък на още лица, които да бъдат санкционирани от Европа заради войната, съобщи Ройтерс.

Шолц каза, че Германия ще подкрепи пътя на Украйна към членство в ЕС - стъпка, която предизвика известни опасения в 27-членния блок. Но той каза също така, че изискванията за демокрация и върховенство на закона ще трябва да бъдат спазени.

"Невъобразима жестокост"

Пристигайки с нощен влак, докато сирените за въздушно нападение звучаха в Киев, лидерите на ЕС първо обиколиха разрушенията в киевското предградие Ирпин - сцена на тежки битки в началото на войната. Те видяха разрушени сгради и разбити автомобили, които продължават да стоят по улиците.


Обиколката в Ирпен беше предназначена да подчертае онова, което Украйна и нейните поддръжници казват, че са руските войски са извършили мащабни зверства, което Шолц описа като сцена на "невъобразима жестокост" и "безсмислено насилие".

"Това е героичен град... белязан от стигмата на варварството", каза Макрон пред репортери.

Коментирайки посещението, Кремъл каза, че лидерите трябва да използват времето си със Зеленски, за да погледнат "реалистично на състоянието на нещата", вместо да обсъждат повече доставки на оръжие за Киев.

Дмитрий Медведев, заместник-ръководител на Съвета за сигурност на Русия, се подигра с визитата, наричайки я "безполезна" и "обещаваща членство в ЕС и стари гаубици на Украйна".

Дневник