Еврогрупата одобри приемането на Хърватия сред държавите, използващи еврото като своя валута от Нова година.

Министрите от държавите от Еврозоната в четвъртък се съгласиха с положителната оценка на Европейската комисия и Европейската централна банка, че Хърватия е готова да въведе еврото на 1 януари 2023 г.

"Имам голямото удоволствие да съобщя, че днес Еврогрупата се съгласи, че Хърватия изпълнява всички необходими условия за приемане на еврото. Това е решаваща стъпка по пътя на Хърватия да стане 20-ият член на нашата еврозона и силен сигнал за европейска интеграция. Искам да отдам особена почит на хърватското правителство за неговата ангажираност и упорита работа за постигане на този резултат през последните няколко години, при особено предизвикателни обстоятелства", заяви президентът на Еврогрупата Паскал Донахю.

Предстои в петък по време на заседанието на европейските финансови министри в Брюксел, 19-те министри от еврозоната да гласуват формално влизането на Хърватия, за което се изисква квалифицирано мнозинство. След това европейските лидери следващата седмица ще утвърдят решението.

Процесът ще приключи с приемането от Съвета (след консултация с Европейския парламент и Европейската централна банка) на три правни акта, които са необходими, за да се даде възможност на Хърватия да въведе еврото. Очаква се това да стане през юли.

На 1 юни Европейската комисия съобщи, че Хърватия е изпълнила всички критерии за въвеждане на еврото, докато оценката за България беше отрицателна. Освен повишената инфлация, Комисията и ЕЦБ подчертаха, че Законът за БНБ не е пригоден към изискванията, включително по отношение на независимостта на централната банка от политически влияния и попълването на ръководните й органи след изтичането на законните мандати на членовете им.

Дневник