Вероятността от развиване на дълъг COVID (продължаващи с месесеци симптоми) при варианта на коронавируса "Омикрон" е много по-ниска в сравнение с предишните варианти. Това установява първото рецензирано проучване от този вид, извършено в Обединеното кралство.

Изследователи от Кралския колеж в Лондон (King's College London), използвайки данни от приложението за изследване на епидемията ZOE COVID Symptom, установиха, че шансовете за развитие на продължителен COVID след инфекция са с 20% до 50% по-ниски по време на вълната с варианта "Омикрон" в сравнение със случаите при предходния вариант "Делта", съобщава Ройтерс. Цифрата варира в зависимост от възрастта на пациента и времето на последната ваксинация.

Дългият COVID, който включва продължителни симптоми, вариращи от умора до "мозъчна мъгла", може да бъде изтощително и да продължи седмици или месеци.

Проучването на Kралския колеж е първото академично изследване, което показва, че "Омикрон" не представлява толкова голям риск от продължителен COVID, но това не означава, че броят на пациентите с продължителен COVID намалява, предупреди екипът. Причината е че "Омикрон" е много по-заразен и предизвиква повече инфекции, така че абсолютният брой на хората, страдащи от дълъг COVID е по-висок.

Службата за национална статистика на Обединеното кралство съобщи през май, че 438 хил. души (24%) са получили като усложнение дълъг COVID след инфекция с "Омикрон".

Изследването показва, че рискът от поява на продължителни симптоми след "Омикрон" е по-нисък, отколкото при "Делта", но само за хора с поставени две дози ваксина. Не са установени стистически важни различия за тези с поставен бустер, уточнява Ройтерс.

Проучването, публикувано в медицинското списание The Lancet в четвъртък,не показва съществени различия във вероятността от развиване на дълъг COVID между вариати на коронавируса, предшестващи "Делта" варианта, който беше доминиращ в началото на 2021 г.

Изследването е направено преди появата на новите подварианти на "Омикрон". В.4 и В.5, които са още по-вирулентни от оригиналния вариант и вече повишават заболеваемостта в редица държави в Западна Европа, включително във Великобритания. Това кара някои експерти да очакват поява на нова вълна в разгара на лятото, смятано за по-ниско рисков сезон за разпространение на коронавирусната инфекция.

Дневник