Притокът на газ към Франция от Германия е спрян от 15 юни, съобщи в петък френският оператор "Же Ер Те газ" (GRTgaz), съобщи Ройтерс. Според френската компания причина е намаляването с 60% на количествата газ, подавани от Русия по газопровода "Северен поток 1", който минава под Балтийско море до Германия.

"GRTgaz призовава спедиторите да продължат да пълнят своите национални складове, доколкото е възможно", се казва в изявление на оператора на мрежата, подразделение на главния доставчик на газ за Франция Engie.

Операторът съобщава, че след намаляването на подаването на количествата физическият поток между Франция и Германия е спаднал до 10% от капацитета на междусистемната връзка точка.

Въпреки секването на тръбата GRTgaz не вижда рискове за доставките на газ за Франция това лято, тъй като по-ниските входящи потоци от Германия се компенсират от по-високия внос от Испания и увеличения капацитет на терминалите за метан.

Газохранилищата на Франция са пълни на 56% в момента, добави операторът на мрежата, като каза, че това е по-високо от обичайните 50% по това време на годината. До октомври те трябва да достигнат 80% по силата на нови европейски правила, разработени след началото на войната в Украйна.

Италианската компания "Ени" (Eni) съобщи, че е получила само половината от обема газ, заявен за петък от "Газпром". "Ени", която беше от първите отворили сметки в рубли по новата схема за плащане за "неприятелски държави", каза, че е получила известие от "Газпром", че ще получи само 50% от искания обем.

В сряда "Газпром" съобщи, че намалява подавания газ през "Северен поток", а в четвъртък ограничи още повече количествата, тъй като заради санкциите не може да върне изпратен в Канада двигател на компресорна станция на територията на Русия. Президентът на държавната компания Алексей Милер обаче каза, че Москва може да замести количествата, ако бъде пуснат в експлоатация "Северен поток 2". Германия спря сертифцирането на газопровода в началото на войната като част от санкциите срещу Русия, а САЩ включиха в санкционния си списък компанията, която е негов собственик.

Дневник