Енергетиката и като първа стъпка завършването на газовия интерконектор с България са абсолютен приоритет на правителството. Това обяви сръбският премиер Ана Бърнабич на Преспанския форум за диалог в Охрид в съвместния си панел с македонския колега Димитър Ковачевски.

Бърнабич уточни, че тази политика ще остане в сила, който и да е премиер, и че новата енергийна политика ще върви ръка за ръка с "инвестиция в диверсификацията, ускоряване на прехода към зелена енергия. Това ще е абсолютен приоритет в следващите 4-5 години".

Това послание предшества очакваното обявяване на състава на новото правителство в Белград, няколко месеца след като Сръбската прогресивна партия (СНС) на президента Александър Вучич спечели парламентарните, а самият Вучич - президентските избори.

Съставянето на новия кабинет се бави отчасти, защото (по информация на "Дневник") сред управляващите продължава противоборството между лагерите на привържениците на сближаването със Запада и задълбочаването на евроинтеграцията и предпочитащите статуквото със запазване на близостта с Русия по някои теми. Очакването, разпространявано от медии и от източници на "Дневник" в управляващите среди, бе, че Бърнабич повече няма да е премиер.

    Изключително важно е да работим за енергийната си независимост, газовият интерконектор с България е най-важният проект за това, с него ще взимаме газ и през Гърция и други източници.

Ана Бърнабич, премиер на Сърбия


Миналата седмица сръбският министър на енергетиката Зорана Михайлович (смятана за основна фигура в "проевропейското" крило на управляващите) заяви, че страната ѝ ще разчита на азерски газ, когато бъде завършена газовата връзка с България. Страната работи за "40% газ, който няма да е от Русия".
Критиките на Михайлович заради забавянето на интерконектора с години при това не бяха към София, а към Белград заради забавеното изграждане на трасето между Ниш и Димитровград. За 10 години Сърбия можеше пет пъти да завърши трасето, но това никога не е било приоритет. В последните седмици обаче Михайлович говореше и за възможността да не се подписва нов дългосрочен газов договор с Русия, а последното решение на Вучич бе новият документ да е три години.


Сръбският премиер изолзва събитието, за да подчертае значението на Европейския съюз за Белград. Тя напомни за по-рядко изтъкваното в проправителствените таблоиди значение на ЕС (а не на Русия и Китай) като водещ инвеститор и търговски партньор за Сърбия. Според нея, когато се говори за разширяването на Европейския съюз към Балканите, трябва да се говори по-скоро за "обхващане" (тя използва думата encompassment). Процесът на интеграция "трябва да стане по-скоро заради нас, но и заради ЕС", каза Бърнабич (по-късно македонският външен министър Буяр Османи препоръча думата "завършване" вместо "разширяване").

Бърнабич също така призова ЕС да започне възможно най-бързо преговори със Северна Македония и Албания. "Това за нас е правилното. Важно е и за нас, Сърбия, защото разширяването е добро за сигурността, стабилността и просперитета, политически и икономически. Сто процента го подкрепяме."

Дневник