Украйна заяви, че нейните сили са ударили руски военноморски влекач с две ракети "Харпун" в Черно море в петък. Първо попадение срещу руски кораб с противокорабни оръжия, доставени от западните съюзници, съобщи Ройтерс.

Влекачът, идентифициран като "Василий Бех" от губернатора на Одеска област, е превозвал войници, оръжие и боеприпаси до окупирания от Русия Змийски остров в Черно море, съобщи украинският флот. На борда му се е намирала и противовъздушна ракетна система TOR.

Руското министерство на отбраната не е потвърдило новината, но украинските военни публикуваха в приложението "Телеграм" видео, за което се твърди, че представлява поразяването на морския съд от ракетите.

"По време на пълномащабната война в Черно море (противокорабни ракети) бяха използвани два пъти, първо (украински) "Нептун", а днес, 17 юни - "Харпун". И двете употреби бяха успешни. В същото време, противовъздушната отбрана на руските кораби се оказа напълно неефективна", се казва в съобщение от Дирекцията за стратегически комуникации на въоръжените сили.

Украйна порази с "Нептун" флагманския кораб на Руския черноморски флот крайцерът "Москва", който потъна на 14 април, на 50-ия ден от войната.

Министърът на отбраната на Украйна каза миналия месец, че Украйна е започнала да получава ракети "Харпун" от Дания в резултат от сътрудничеството между няколко съюзнически държави.

Противокорабната ракета "Харпун" използва активно радарно насочване и лети точно над водата, за да избегне отбраната. Може да бъде изстреляна от кораби, подводници, самолети или брегови батареи.

Змийският остров се намира на около 140 км южно от Одеса, основният пристанищен център на Украйна за износ на зърно през Черно море. Водите по бреговата линия сега са минирани.

Междувременно губернаторът на Луганска област съобщи в петък, че евакуацията на 568 граждани, укриващи се в бункери под химическия завод "Азот" в Северодонецк, е невъзможна поради обстрел и тежки боеве. В "Телеграм" Сергей Гайдай пише, че 38 деца са се приютили в бункерите на химическия завод. Руската страна твърди, че украинците нарочно пречат на цивилните да се евакуират.

Дневник