Френското председателство на Европейския съюз е предложило на страните членки формула за започване на преговори на Северна Македония за членство в ЕС, която, изглежда, удовлетворява условията на България, за да даде съгласието си и да прекрати ветото.

Формулата предвижда преговорният процес със Северна Македония да започне едва след като приоритетно в преамбюла на нейната конституция бъдат добавени промени, свързани с "граждани, живеещи в границите на държавата, които са част от други народи, включително българи". Едва след това бързо ще бъде свикана първата междуправителствена конференция, с която фактически започва преговорният процес за членство.

Предложението се съдържа в пакет документи, изпратени до комисията по външна политика на българския парламент, с който "Дневник" се запозна.
Подобно предложение не е частна инициатива на Франция. Като ротационен председател на Съвета на ЕС (каквато България беше през 2018 г.) тя активно подпомага събирането на позиции на страните членки и търси компромисен вариант, който изглежда достатъчно приемлив, за да бъде предложен за окончателно обсъждане и одобряване.

В случая документът засяга и 28-а държава - Република Северна Македония, която е кандидат, но не е член на ЕС, но се предполага, че тя вече е изразила принципно одобрение или е съвсем близко до това да го направи официално.

Текстът на френското председателство е само работен и има формата на анекс към друг работен документ, описващ важни промени в преговорния процес със Северна Македония, които да гарантират, че реформите и поетите ангажименти там трябва да се изпълняват бързо. Ако това не се случи, спира движението по определени групи от преговорни глави (т.нар. клъстъри) и те дори може да бъдат върнати на начална точка.

Преговорната група, в която са условията за защита правата на македонските граждани с българско самосъзнание, се отваря първа, но се затваря последна от всички.
Според проекта на анекс би трябвало България и Северна Македония предварително или по време на заседанието на Европейския съвет след седмица да излязат с някакъв съвместен двустранен документ, свързан с прилагането на споразумението между София и Скопие. Неговият вид тепърва се уточнява.

На 23 юни (денят на срещата на върха ЕС - Западни Балкани и на началото на срещата на Съвета на ЕС в Брюксел) - ако страните членки приемат френската идея (включително за променената преговорна рамка, съдържаща още множество условности и гаранции в защита на интереса на ЕС и неговите членове) - е възможно да има среща с делегация на Северна Македония.

Става дума за политическа междуправителствена конференция на ниво държавни или правителствени глави с цел представяне на стъпките за процеса за разширяване. Това не е началото на преговорния процес, а само разясняване какво трябва да направи Скопие.

Дневник