Британският премиер Борис Джонсън се срещна с украинския президент Володимир Зеленски в Киев по време на второто си пътуване до украинската столица от началото на руската инвазия, предаде Ройтерс. Срещата е била пазена в тайна по съображения за сигурност.

Джонсън публикува своя снимка с украинския държавен глава в акаунта си в "Туитър" и нея написа към нея: "Г-н президент, хубаво е отново да съм в Киев".

Началникът на канцеларията на Зеленски Андрий Ермак съобщи в "Телеграм", че са били проведени консултации между британския премиер, командния център и правителството, на които е била обсъдена необходимостта от доставяне на тежко въоръжение и системи за ПВО, оказването на икономическа подкрепа на Украйна и засилване на санкциите срещу Русия.

Ройтерс посочва, че се очаква Джонсън да предложи и мащабна програма за обучение на украинските въоръжени сили, през която биха могли да преминават до 10 000 военни на всеки 120 дни.

Лидер на проруските сепаратисти иска Русия да превземе цяла Украйна

Лидерът на самопровъзгласилата се Донецка народна република (ДНР) Денис Пушилин каза, че Русия трябва да продължи военното си настъпление, за да "освободи" цяла Украйна и да превземе Киев, предаде Франс прес.

"Смятам, че би било правилно... (да се освободи) цялата територия на Украйна. Бих казал, да се освободи цялата територия на Украйна и безусловно руския град Киев, включително и Западна Украйна. Това ще позволи да не се прехвърли сложната отговорност на следващото поколение. Защото сега можем да спрем някъде в освобождаването, да прехвърлим всичко най-сложно може би на следващото поколение. Правилно ли ще бъде това? Мисля, че не. Затова ако се замислим, на освобождаване подлежи цяла Украйна", каза Пушилин в кулоарите на Международния икономически форум в Санкт Петербург.

Започвайки инвазията си в Украйна на 24 февруари, Русия първоначално се опита да превземе Киев, но съпротивата на украинските сили я принуди да отстъпи. Оттогава Москва е съсредоточила настъплението си в Източна Украйна, в региона на Донбас, където се намират двете самопровъзгласили се Донецка и Луганска народни републики, чиято независимост руският президент Владимир Путин призна преди да започне инвазията си в Украйна.

Двама загинаха и 20 бяха ранени от руски ракетен удар по град Николаев, каза областният управител

Двама души загинаха и 20, включително дете, бяха ранени тази сутрин от руски ракетен удар по южния украински град Николаев, съобщи областният управител, цитиран от Ройтерс. По думите на Виталий Ким ракетите са нанесли щети на четири жилищни сгради и инфраструктурен обект.

Виодеоклип, поместен в социална мрежа, показва падането на две ракети, голяма експлозия и облаци прах, които се вдигат над многоетажна сграда. Не може да бъде установена истинността на видеото, посочва Ройтерс.

Украински областен управител: Лисичанск е бил подложен на силен обстрел

Източният украински град Лисичанск днес беше подложен на силен обстрел от страна на руските сили и има много убити, каза украинският областен управител на Луганска област Сергий Гайдай, цитиран от Ройтерс.

Лисичанск е разположен на западния бряг да река Северски Донец, близо до град Северодонецк, където през последните седмици се водят едни от най-жестоките улични боеве от началото на руската инвазия.

Гайдай заяви, че руските сили не са успели да завладеят Северодонецк и сблъсъците там продължават.

Руски медии показаха снимки на двама души, за които се твърди, че са американци, пленени в Украйна

Руски медии разпространиха днес снимки на двама американски граждани, които според тях са били пленени, докато са се сражавали в Украйна, предаде Ройтерс.

В. "Известия" показа видеоклип на кратко интервю (както го нарича вестника) с Анди Хюин, 27-годишен, от Хартсел, щата Алабама.

Телевизия АрТи (RT) излъчи снимка на мъж, когото идентифицира като Александър Дрюк, на 39 години, от Таскалуса, Алабама.

Техни роднини казаха в сряда, че двамата мъже са в неизвестност в Украйна от седмица и се опасяват, че може да са били пленени.

В отделно кратко видео, публикувано в приложението "Телеграм", мъж с брада и с американски акцент казва пред камерата: "Моето име е Александър Дрюк, аз съм против войната". Той повтаря "Аз съм против войната" на руски. В друго кратко видео мъжът, идентифициран от "Известия" като Анди Хюин също казва на руски език, че е против войната. Руското министерство на отбраната засега не е коментирало информацията.

Дир.бг