Повечето от пазарите на недвижими имоти по света се развиват бурно. Цените на жилищата в 49 страни се покачват, а спадат в едва 10. Това показват данните за общо 59 държави, които към момента са публикували данни за ситуацията през последната година (до края на март 2022 г.).

Дори когато данните се коригират с инфлацията, се вижда, че все още е налице бум на този пазар в целия свят. В същото време има ясни сигнали за отслабването му. Това се казва в "Глобал пропърти гайд", оповестен през седмицата.

В него се говори за "промяна в промяната", което означава, че в повечето страни, чиито данни са изследвани през първото тримесечие на годината нарастването на цените се забавя - в 38 от 59, а в 20 - расте по-бързо от миналата година. Затова авторите на доклада смятат, че бумът на жилищния пазар може да започне да се изчерпва, макар и не навсякъде. "Добавете повишена инфлация върху последните 3 месеца в резултат на войната в Украйна и посоката на пътуване е ясна", посочват авторите.

Накратко:
Пазарите в Европа остават оживени, но темпът на растеж се забавя
В САЩ (ключов пазар) тенденцията е смесена
В Азия също е противоречива ситуацията, но на повечето пазари настъпва охлаждане
В Латинска Америка пазарът отслабва.

Според изследването най-голям ръст в цените за година, коригирани с инфлацията, се наблюдава в Турция (+30.3%), Русия (+18.78%), Виетнам (+15.49%), Словакия (+12.88%) и Австралия (+12.18%). Най-голям спад, измерен по същия начин, има в Шри Ланка, Колумбия, Мароко и Перу.

За Турция специално се отбелязва, че инфлацията играе огромна роля като през март тя е достигнала зловещите 61.4%. Подобен ефект се наблюдава и в Русия, където през март годишната инфлация е 16.7%. Авторите обаче отбелязват, че е трудно във всяка страна да се направи такава директна връзка между инфлацията и цените на жилищата.

Напомнят, че ролята на централните банки по отношение на инфлацията ще е много важна. От една страна може инфлацията да се окаже временна заради високите енергийни цени, но може да се окаже трайно явление и тогава повишението на лихвите от страна на централните банки е неизбежно.

Това вече е факт в САЩ, където в сряда вечер Федералният резерв обяви не само, че започва да вдига водещата лихва, но го напарви и с голяма стъпка. Подобно решение, макар и не наведнъж с целия размер, се очаква от Европейската централна банка.

През последната година жилищата в 21 от 28 страни в ЕС се покачват. В същото време 11 от всички продължават да имат по-силен ръст през първото тримесечие на тази година в сравнение със същото на отминалата.

Темпът на ръст е видимо забавящ се в условията на възстановяване на икономиките от пандемията в съчетание с кризата в Украйна, се отбелязва в доклада.
Сред страните в Европа с впечатляващ ръст на годишна база през първото тримесечие на годината са отбелязани Словакия - с 12.88%, Исландия - с 11.64%, Полша (10.57%), Румъния (9.48%), Нидерландия (8.90%), Ирландия (7.93%), и Швеция (7.90%). Всички те, без Словакия, Нидерландия и Швеция, показват по-силен ръст през първите три месеца на тази година в сравнение с година по-рано.

България не е конкретно спомената в доклада.

По данни на Пощенска банка, оповестени през седмицата, средното увеличение на цените на имотите в страната е 12% за 2021 г. и 13% за първото тримесечие на 2022 г. Банката, по нейна информация, държи 18% от ипотечния пазар в страната. Нейни експерти отчитат, че цените на жилищата продължават да растат, но в броя на сделките увеличението не е такова. В същото време голямото търсене и недостатъчното предлагане са основна причина за ръста в цените на имотите. Последното се задълбочава и от инвеститорите в нови сгради, които отлагат продажбите заради поскъпването на строителните материали и неизвестността докъде ще стигне това. В същото време растящата инфлация подтиква притежатели на спестявания да изберат да ги защитят чрез покупка на имот.

Неизбежно и в България обаче е повишението на лихвите - по оценки на банките това ще стане около 3 месеца след като Европейската централна банка вземе решение. Очакваният ефект е охлаждане на апетита за ипотечни заеми.

Дневник