Доставката на газ през газопровода "Турски поток" ще бъде временно преустановена от 21 до 28 юни поради планирана годишна поддръжка на газопровода, се казва в изявление на "Газпром", цитирано от ТАСС. Отбелязва се, че спирането на доставките е било предварително съгласувано с всички заинтересовани страни.

"Турски поток" има две разклонения, като едното е предназначено за доставка на газ на турските потребители, а второто - за доставка на газ за страните от Южна и Югоизточна Европа. Общият капацитет на газопровода е 31.5 милиарда кубически метра, експлоатацията му започна през януари 2020 г

Турция получава руски газ и по "Син поток, пуснат в експлоатация в началото на 2003 г. и имащ капацитет от 16 милиарда кубически метра газ годишно.

Спирането на доставките по "Турски поток" идва на фона на сериозно намаляване на доставките на руски газ за страните от Европейския съюз и съобщенията, че редица страни в Европа са започнали да изпомпват газ от запасите си за зимата.

Руските власти заявиха в четвъртък, че не могат да възстановят силно намалените количества на газ, които текат по газопровода "Северен поток 1", тъй като става въпрос за технически проблем, усложнен от санкциите. Те обаче са готови веднага да пуснат "Северен поток 2", за да върнат обема на доставките.

От сряда вечер количествата, които текат по газопровода под Балтийско море до Германия, бяха намалени с 40%, а в четвъртък вече с 60%. И според Москва няма скоро да се възстановят, тъй като заради санкциите, изпратен на ремонт в Канада турбинен двигател в компресорна станция, не може да бъде върнат и монтирани в тръбата. Става въпрос за двигател на германската "Сименс", чийто ремонтен завод е в Канада, която пък е въвела санкции срещу "Газпром".

Дневник