Никола Нейчев от Варна стана победител във второто издание на турнира „Шахматно лято“ при децата до 10 години. Във възрастовата група на състезателите до 14 г. първи е Теодор Цветанов от Плевен.

74 деца на възраст от 7 до 14 г. се включиха в надпреварата, провела се в базата на домакина спортен клуб по шахмат „Шумен“ на ул. „П.Волов“ и която е част от веригата по ускорен шах „Шахматни сезони“. Заради големия брой участници състезанието се проведе в два дни, а малките шахматисти играха 7 кръга, за да излъчат победителите.

В турнир А (за деца до 10 г.) надпреварата бе много оспорвана. Никола Нейчев успя да събере 6,5 т. и да оглави крайното класиране. След него с актив от по 6,0 т. се наредиха Борислав Желязков от Варна и Свитлана Русиева, която представя шахматен клуб „Бургас 64“. Следващите шестима състезатели събраха по 5,0 т., като сред тях е и шуменецът Норайр Шахбазян, който зае шесто място и се представи най-добре от състезателите на клуба домакин.

При по-големите състезатели (турнир Б за деца до 14 г) първото място спечели Теодор Цветанов от Плевен, който събра 6,0 т. в седемте кръга. Втори с 5,5 т. е Александър Атанасов от „Славия“, а трети със същия актив от точки е шуменският състезател Каан Тефиков.

Следващият турнир от веригата „Шахматни сезони“ „Шахматна есен“ ще се проведе през месец октомври.

ШУМ.БГ