Президентът Еманюел Макрон е на път да загуби абсолютното си мнозинство в Националното събрание (долната камара на парламента) и контрола върху програмата си за реформи, след като първите прогнози на четири социологически агенции показаха, че изборите в неделя водят към законодателен орган без ясен победител.

Центристкият алианс на Макрон вероятно ще получи най-много места, сочат проучванията, следван от левия блок Nupes, оглавен от твърдолинейния ветеран Жан-Люк Меланшон. Прагът за абсолютно мнозинство е 289 места в долната камара, а и четирите прогнози показват, че Макрон и неговите съюзници няма да го прекрачат.

Ако бъде потвърден официално, този резултат означава парламент без убедителен победител, което ще отвори период на политическа несигурност. Причината е, че попадането в необичайна от десетилетия ситуация да се налага известна степен на споделяне на властта между партиите. Не е изключена и политическа парализа и дори вероятно предсрочни избори.

Рашида Дати от консервативната партия Les Republicains нарече резултатите "горчив провал" за Макрон и каза, че той трябва да посочи нов премиер. "Арогантността на Еманюел Макрон, презрението му към французите... го направиха президент на малцинството", каза Жордан Бардела от крайнодясната Национална партия на Марин Льо Пен.

В лагера на Макрон Габриел Атал каза пред телевизия TF1: "Никой не е спечелил", докато говорителят на правителството Оливия Грегоар каза, че резултатите са разочароващи, но отбеляза, че алиансът все още е най-голямата група в парламента.

Бившият шеф на Националното събрание Ришар Феран загуби мястото си. Министрите на здравеопазването Брижит Бургиньон и на околната среда Амели дьо Моншален също не бяха преизбрани и трябва да подадат оставки. Това са три големи поражения дотук за лагера на Макрон.

Отделни прогнози на социологическите агенции Ifop, OpinionWay, Elabe и Ipsos показват, че алиансът на Макрон Ensemble печели 200-260 места, а Nupes - 149-200.

Способността на Макрон да преследва по-нататъшни реформи на втората по големина икономика в еврозоната ще зависи от способността му да събира умерени хора извън своя алианс отдясно и отляво зад законодателната си програма.

В централата на Nupes хората ръкопляскаха, скандираха и аплодираха, когато бяха обявени първите първоначални оценки.

В друга голяма промяна във френската политика, партията на Льо Пен може да печели до 100 места, показаха първоначалните прогнози - най-големият ѝ резултат в историята.

Партията Les Republicains и нейните съюзници също биха могли да получат до 100, което потенциално ги прави групата, която ще реши кой и как ще управлява. Лидерът ѝ Кристиян Жакоб каза, че остават в опозиция на президента, което сочи към сценарий за управление на малцинството.

44-годишният Макрон стана през април първият френски президент от две десетилетия, който спечели втори мандат, но той председателства дълбоко разочарована и разделена страна, където подкрепата за популистките партии отдясно и отляво нарасна.

Той апелира за силен мандат по време на кампания, проведена на фона на война в източните покрайнини на Европа, която ограничи доставките на храна и енергия и доведе до покачване на инфлацията, подкопавайки бюджетите на домакинствата.

"Нищо не би било по-лошо от това да добавим френска бъркотия към безпорядъка в света", каза президентът преди гласуването на втория тур.

Алиансът Nupes на Меланшон провежда кампания за замразяване на цените на основните стоки, понижаване на възрастта за пенсиониране, поставяне таван на данък наследство и забрана на компаниите, които плащат дивиденти, да уволняват работници. Меланшон също призовава за неподчинение спрямо Европейския съюз.

Политическите съюзници на Макрон хвърлиха Меланшон като "зловещ агитатор", който ще съсипе Франция. Кристоф Кастанер, един от най-високопоставените депутати на управляващата партия, се присмива на икономическата му програма като "слепена с клишета от съветската епоха".

"Изключено е да гласувам за абсурдните предложения на Меланшон - изгонването ни от Европа и други подобни глупости. И те биха били невъзможни за финансиране", каза пенсионерката Джойс Вилмур, която гласува в Севър, близо до Париж.

Първоначалните оценки показват, че Nupes не е успял да спечели управляващо мнозинство, но е лишил Макрон от същото и ще стане най-големият опозиционен блок в парламента.

Дневник