Година след като София бе домакин на един от най-важните форуми в България в последно време, Рига посреща инициативата "Три морета", в която свързаността в Източна Европа се обсъжда от 12 държави от ЕС по пътя между Балтика, Адриатика и Черноморието.

От първото издание в Дубровник през 2016 г. започващото днес в Рига ще е седмият път, когато се събират в подобен формат държавните лидери в Източна Европа от ЕС. Обявената цел е стимулиране на икономическия растеж и регионалното сближаване чрез разширяване и усъвършенстване на свързаността на транспортната, енергийната и дигиталната инфраструктура в Източна Европа.

В инициативата са включени три български проекта, записани като приоритетни: тунелът под "Петрохан", възстановането на жп линията Русе-Варна и разширяването на газохранилището в Чирен. Сходен или по-малък брой проекти в същия списък имат само Словакия (три) и Чехия (един).

От българска страна участникът е президентът Румен Радев. Форумът традиционно събира държавни глави и Радев ще участва в общ панел заедно с колегите си от Австрия, Естония, Латвия, Литва, Полша, Румъния, Словения, Словакия, Унгария, Хърватия и Чехия.


Европейската комисия, Германия и Съединените щати също ще се включат във форума, изпращайки представители на високо ниво, както бе миналата година. И САЩ, и Германия, а и другите държави във форума, дадоха да се разбере при срещата си в София, че разглеждат силно подкрепяния от Вашингтон проект като тясно свързана с ЕС инициатива.

Освен президентския панел, бизнес форумът е друга ключова част от събитията. Ще се говори и за влошената среда за сигурност заради войната в Украйна, а покрай това - и за възможностите Киев да бъде приобщен към проектите от инициативата, заедно с други държави от Източното партньорство (като Молдова и Грузия) или Западните Балкани. Според Полша (инициатор на "Три морета" заедно с Хърватия) срещата, която тази година ще има балтийски ъгъл поради домакинството, ще разгледа и темата какви да са отношенията между тази група от държави и Украйна.

Дневник