Върховният представител за външната политика на ЕС Жозеп Борел определи като военно престъпление блокирането от страна на Русия на възможностите на Украйна за износ на зърно през Черно море.

Министрите на външните работи от ЕС се събраха в Люксембург, за да обсъдят възможностите за реакция пред надвисналата глобална продоволствена криза заради намалените доставки на зърно, слънчогледово олио и торове за някои от най-бедните страни в света. ООН съобщи миналата седмица, че в резултат на недостига до 19 млн. души допълнително ще страдат от хроничен глад през тази и следващата година.

"Това е истинско военно престъпление и аз не мога да си представя, че може да продължи много дълго време. В противен случай това би било нещо, за което Русия ще бъде държана отговорна. Не може да се използват гладните хора като оръжие на войната", заяви Борел преди началото на министерската среща.

Той изрази оптимизъм, че усилията на ООН да организира хуманитарен коридор за износ на зърно в Черно море, ще се увенчаят с успех, защото "никой не може да удържи на натиска на международната общност".

В своя позиция външните министри от ЕС заявяват, че Русия е виновна за проблемите със снабдяването с храни на най-бедните държави, тъй като "руските войски обстрелват и окупират обработваема земя в Украйна, унищожавайки ферми, складове и съоръжения за преработка на храни, оборудване и транспортна инфраструктура. Те блокират пристанищата на Украйна, предотвратявайки износа на милиони тонове зърно към световните пазари".

ЕС се ангажира да предостави още спешна помощ за държавите от Африка и Близкия изток, за да им позволи да си доставят зърно от другаде, предвид покачването на цените, както и да помагат на Украйна да изнася селскостопански продукти по различни маршрути.

Миналата седмица американският президент Джо Байдън съобщи, че САЩ и Европа работят по план за изграждане на силози по границите на Украйна, откъдето пристигналото с вагони зърно да се претоварва и откарва до пристанища, откъдето да се транспортира по света.

Външните министри потвърждават, че ЕС не е налагал санкции върху износа на хранителни продукти и торове на Русия и че въведените ограничения се отнасят само към физически и юридически лица, занимаващи се с подобни действия.

Нови инициативи

ЕС обаче остава разделен по идеята за нова инициатива, с която да помогне на застрашените от глад държави, като увеличи тяхната продоволствена автономност, тъй като това би влязло в противоречие с екологичните цели на съюза.

На среща на върха на лидерите на ЕС по-късно тази седмица ЕС планираше нова инициатива, която структурно ще намали зависимостта им от руските торове, като им помогне да построят собствени заводи за торове. Русия прекрати износа на торове, което доведе до рекордни скокове в цените и много бедни държави повече не могат да си ги позволят.

Европейската комисия обаче изрично се противопостави на идеята, предупреждавайки, че подкрепата за производството на торове в развиващите се страни би била несъвместима с политиките на ЕС в областта на енергетиката и околната среда, съобщи Ройтерс.

Проектозаключенията от срещата на върха на 23-24 юни, възлагат на Комисията да разработи план "за подкрепа на развитието на капацитета за производство на торове и алтернативи в развиващите се страни".

Текстът, датиран на 15 юни и изготвен от помощниците на председателя на Европейския съвет Шарл Мишел, ще бъде обсъден и вероятно коригиран на среща на посланиците на ЕС късно в понеделник, казаха официални лица.

Междувременно Унгария предложи своята територия като възможен маршрут за украински износ на зърно. По време на срещата в Люксембург унгарският външен министър Петер Сиярто е предложил да улесни пропускането през страната "на всякакви хранителни пратки, предназначени за различни части на света от Украйна, главно до Северна Африка или Близкия изток".

Той не уточни количеството зърно, което Украйна може да изнася през Унгария, но добави, че на източната граница могат да се разкрият два логистични центъра, чрез които да се облекчи пропускането на транспортите с храни.

"Ако зърно или друга продукция трябва да се изнася от Украйна за Близкия изток или Северна Африка през Унгария, това може да се случи бързо", каза Сиярто, добавяйки, че жп достъпът до пристанищата в Югоизточна Европа от Унгария е бърз. Будапеща е готова да предостави и собствени вагони.

Заради различното разстояние между релсите в Украйна, които са по съветски стандарт, влаковете трябва да се претоварват по границите, което допълнително забавя транспортирането на експорта.

Дневник