Няколко държави от Европейския съюз настояват да се започне работа по нов пакет от санкции срещу Русия и Беларус за инвазията в Украйна и да се предостави повече военна подкрепа на Киев, съобщи Ройтерс.

Около една трета от 27-те правителства на ЕС, предимно северни и източни държави, настояват Европейската комисия да започне работа по седмия кръг от санкции, казаха дипломати.

Последната версия на проектозаключенията от срещата на върха на лидерите на ЕС, която ще се проведе в четвъртък и петък, не включва позоваване на нови санкции, но дипломати казаха, че черновата от миналата седмица вероятно ще бъде поправена след срещата на европейските посланици късно в понеделник вечер.

Германия и няколко други държави предпочитат да се съсредоточат сега върху прилагането на съществуващите санкции и затварянето на вратичките, вместо да се впуснат в сложния процес на договаряне на нови мерки, пише Ройтерс.

След седмици на спорове, ЕС се съгласи на шестия си кръг от ограничителни мерки срещу Русия и Беларус от началото на войната в Украйна, който включва петролно ембарго и санкции за корабоплаването и банките.

При посещението на лидерите на Франция, Германия, Италия и Румъния миналата седмица в Киев, президентът Володимир Зеленски призова за още санкции, включително за забрана на вноса на руски природен газ. Ограничаването или намаляването на вноса на газ от Русия се счита за твърде чувствителен въпрос, тъй като много държави са твърде зависими от руските доставки.

Швеция и Полша оглавяват група от скандинавски и източни страни, които призовават за незабавно изплащане на допълнителни средства на Украйна.

ЕС вече предостави 2 млрд. евро военна подкрепа на Киев от т. нар. Европейски инструмент за мир, с които да се финансират предоставянето на оръжия, боеприпаси, обучение и гориво от европейските държави за украинската армия. Бюджетният таван на този инструмент е 5.6 млрд. евро до 2027 г., но Германия и други държави не са склонни да използват този инструмент допълнително, опасявайки се, че няма да има достатъчно пари за други кризи.

В проектозаключенията параграф по въпроса за по-нататъшната военна подкрепа за Украйна е поставен в скоби, което означава, че тази препратка вероятно ще бъде преразгледана, пише Ройтерс.

Дневник