Нидерландия и Дания предупредиха в понеделник за риск от прекъсване на доставките на газ и задействаха кризисни планове за справяне с недостига.

Амстердам съобщи, че ще активира фазата на "ранно предупреждение" от плана си в случай на енергийна криза и ще вдигне тавана на производството на ток от въглища. Първата фаза от тристепенния план предвижда предупреждение на домакинствата и бизнеса за риск от физически недостиг на горивото.

Нидерландия която внася до 15% от своя газ от Русия, вече купува втечнен газ и намалява потреблението, но все пак може да се сблъска с недостиг тази зима, пише Ройтерс.

След като Германия вдигна ограниченията за производство на електричество от въглища, в понеделник това направи и Нидерландия.

"С тези мерки по-малко пари ще текат към военния сандък на Путин", каза нидерландският министър на енергетиката Роб Йетен на пресконференция в Хага.

Той добави, че с мярката ще бъде спестена необходимостта от осигуряването на около 2 млрд. куб. м газ годишно.

Нидерландия е ограничила на 35% от капацитета на своите въглищни централи, за да ограничи емисиите на въглероден диоксид. Според Йетен въпреки, че маха лимита Нидерландия ще успее да постигне климатичните си цели до 2030 г.

Правителството реши да възобнови и добива на газ от находището край Грьонинген, като разчита до октомври 2023 г. да произведе 2.8 млрд. куб м газ. Работата в находището беше замразена заради сеизмичен риск.

Към понеделник нидерландските газови хранилища бяха пълни с около 48%. Правителството обяви субсидия през май, за да насърчи частните компании да запълнят ключововото хранилище в Бергермеер, но въпреки това запасите не са покачват достатъчно бързо, за да се постигне целта от 80% преди зимата.

Датската енергийна агенция също съобщи в понеделник, че е активирила антикризисния си план като ще засили мониторинга на пазара, поради несигурност на доставките на газ от Русия. Потребителите и компаниите са призовани да намалят потреблението.

"Ранното предупреждение означава, че може да възникне ситуация със значително влошаване на ситуацията с доставките на газ. Това е сигнал към играчите на газовия пазар да се подготвят за реална криза с доставките", се казва в изявление на агенцията.

Миналата седмица доставките на руски газ за Европа по газопровода "Северен поток 1" намаляха, като Москва обясни това с технически проблем, свързан с ремонти на компресорна станция на руска територия. По-рано "Газпром" едностранно прекрати договорите на някои търговци на газ в Дания и в Нидерландия заради техен отказ да плащат по новата схема - с рубли.

Дневник