Нова ковид вълна очакват здравните власти в Европа преди началото на есента. Новият вариант на Омикрон е изключително заразен и се очаква да доведе до ръст на болните и в България, съобщава bgonair.

На фона на високите летни температури и премахнатите ограничителни мерки в Европа, германският здравен министър Карл Лаутербах предупреди за задаваща се лятна вълна от Омикрон в страната. Там вече започна подготовката на болници, засилва се поставянето на ваксини и на бустери.

Без паника, но във възможно най-кратък срок здравните власти трябва да предприемат такива мерки у нас, казват експертите.

До този момент у нас ситуацията е спокойна, но върлуващият в момента подвариант на Омикрон е изключително заразен и високите температури не могат да спрат разпространението му. Очаква се пикът му в Централна Европа да е в края на юли.

Най-засегнати и от новия вариант на Омикрон остават хората над 65 г., а у нас и тези над 55, заради честите случаи на сърдечно-съдови заболявания.

Според експертите връщането на екстремните мерки като обявяване на локдаун не са на дневен ред, но все пак трябва да сме внимателни и да продължим да се пазим.

Хората, преболедували ранния вариант Омикрон, може да са застрашени от повторна зараза с по-новите версии

Хората, заразени с най-ранната версия на варианта Омикрон на новия коронавирус, идентифициран за първи път в Южна Африка през ноември миналата година, може да са уязвими към повторно заразяване с по-късните му версии, дори ако са ваксинирани, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА.

Ваксинирани пациенти, заразили се въпреки това с Омикрон BA.1, са развили антитела, които могат да неутрализират този вирус плюс оригиналния вирус SARS-CoV-2, но подлиниите на Омикрон, които циркулират сега, имат мутации, позволяващи им да избягнат защитата, пишат изследователи от Китай в сп. "Нейчър".

Омикрон BA.2.12.1, който понастоящем причинява повечето случаи в САЩ, и Омикрон BA.5 и BA.4, отговорни за повече от 21 % от новите случаи в САЩ, съдържат мутации, които не присъстват във версиите BA.1 и BA.2 на Омикрон.

Тези по-нови подлинии "избягват неутрализиращите антитела, предизвикани от SARS-CoV-2 и ваксинация", пишат авторите на изследването. Учените са установили това с лабораторни експерименти.

Дир.бг