Инициативата "Три морета" на 12 централно- и източноевропейски държави покани Украйна като партньор, въпреки че не е член на Европейския съюз за разлика от другите участващи.

Това обяви президентът Анджей Дуда в деня, когато държавните глави на участващите държави се събраха в латвийската столица Рига за годишната си среща на върха, а в нея се включи и президентът Румен Радев.

Същевременно опитите на "Три морета" да набере нужните средства за развитие за поддръжка на десетките инфраструктурни проекти в списъка на тези държави остават далеч от желаната цел. В първия ден на форума Съединените щати обещаха 300 млн. долара инвестиции във фонда на "Три морета" 3SIIF, но нужните средства за покриване на недостига в инфраструктурните инвестиции възлизат, по оценка на организаторите, на 500 млрд. долара.

Фондът инвестира в проекти, свързани с транспорт, енергетика дигитална инфраструктура по оста север-юг, от Балтийско и Адриатическо до Черно море, с намерението свързаността да помогне за намаляването на разликите със западните членки на Европейския съюз.

Новината за размера на инвестицията бе обявена от Скот Нейтън, изпълнителния директор на Корпорацията за финансиране на международно развитие (DFC) на Съединените щати.

"И преди 24 февруари се изискваше диверсификация на снабдителните вериги и доставки", сега с войната в Украйна стана необходимост, за да не са държавите уязвими заради принудата от Кремъл и за да не финансират атаките срещу Украйна, каза държавният секретар на страната Антъни Блинкен във встъпително обръщение преди президентския панел на форума, в което отбеляза и че предстоят американски инвестиции във фонда.

Политическата тежест на региона нараства, особено предвид войната в Украйна, каза Левитс. Според него в такъв момент е още по-важна инициативата "Три морета" - политически вдъхновена, търговски задвижвана.

Украйна има шест предложения

Сесията на президентите тази година бе закрита за медиите; в София всеки от панела имаше по няколко минути за обръщение и други коментари освен на домакина (президента Егилс Левитс), полския президент Анджей Дуда и румънския Клаус Йоханис почти не се чуха (от страната на Хърватия, която бе съинициатор на проекта заедно с Полша, обаче бе премиерът Андрей Пленкович).

Обсъждането на отношенията с Киев предвид войната в Украйна бе акцент в програмата на форума.

Украинският президент Володимир Зеленски отправи видеообръщение към "Три морета", в което обясни, че Киев има шест предложения, свързани с логистиката; инфраструктурата; енергетиката; засиления ангажимент към Via Carpathia (предложен коридор от литовското пристащине Клайреда до гръцкото Солун, минаващ и през бъдещия скоростен път Видин-Ботевград и АМ "Струма") и интеграция на Украйна в европейската жп мрежа през проекти като линията Киев-Варшава; акцент върху дигиталната свързаност на Украйна и региона; участие на държави от "Три морета" в проекти за следвоенно възстановяване на страната.

"Грешно е, че Украйна остана извън инициативата" предвид географията си, която би позволила на "Три морета" да реализира потенциала си, каза Зеленски.


Все още можем да се справим с нуждите си, в сравнение с това, от което ще се нуждае Украйна - "след победа, сигурен съм". Въпросът е как да се улесни чрез форума свързването на Украйна са Европа, каза президентът Левитс. Той призова за положително решение за това Украйна да получи статут на кандидат.

Вечният въпрос за парите

Средствата във фонда Amber Infrastructure Group, създаден за целите на инициативата, обаче са недостатъчни. Недофинансирането е основен хроничен проблем на усилията в "Три морета", а с увеличаването на броя проекти, които някои държави заявяват, въпросът откъде ще дойдат парите само става по-труден за отговор.

Интерес към финансиране принципно появиха и външните министри на Япония и Великобритания, които също имаха записдани изявления. Япония увери, че нейни компании могат да допринесат за укрепването на свързаността и инфраструктурата в енергетика, транспорт и дигитализация в областите на "Три морета". Британският първи дипломат Лиз Тръс обясни, че средства за инициативата в момента се набират дори от лондонското Сити.

Дневник