Сраженията между руските и украинските сили в Северодонецк в момента се водят само в промишлената зона на града, а Украйна владее само химическия комплекс "Азот". Това съобщи управителят на Луганска област Серхий Гайдай.

Ситуацията е много тежка по всички линии на луганския фронт, смята той.

Украйна очаква решаваща седмица, за да се разбере дали град Северодонецк в Донбас ще бъде овладян напълно от руските сили. В момента според Киев Москва прави опит за "прочистване" на "Азот", най-големия промишлен комплектс в града, където има и укрили се цивилни, и с това Русия да поеме контрола над една от последните територии в Луганска област все още в ръцете на Киев.

Според американския Институт за изследване на войната има потвърждение от украински източници, че руските сили контролират целия Северодонецк без "Азот".

Русия продължава с опитите да прекъсне връзката между градовете Бахмут и Лисичанск (града близнак на Северодонецк от другата страна на река Северски Донец). Съобщава се за въздушни удари в близост до Лисичанск и Устиновка.

Очакват се още нападения

Някои експерти в последните дни съветваха украинските сили да сде съсредоточат върху Лисичанск, като изведат всички свои сили в Северодонецк.

Падането на двата града би поставило цялата Луганска област под руски контрол, затова и областният управител Серхий Гайдай допускаше в последните седмици напускане на Северодонецк с тактически цели. Същевременно отбраната на Лисичанск е благоприятствана отблизките хълмове. Градът бе посетен и от украинския президент Володимир Зеленски.
Сраженията само в индустриалната зона напомнят ситуацията в разрушения югоизточен град Мариупол, някога най-голямото азовско пристанище, където седмици бяха нужни за край на сраженията в комплекса "Азовстал". За града в Украйна имаше опасения, че ще последва съдбата на Мариупол, по-голямата част от който бе унищожена при руската обсада и последвалите сражения.

Междувременно руските сили се опитват да пробият и по направлението към Харков, втория по големина град в Украйна, в района на който армията на Киев поведе частично успешна контраофанзива миналия месец.

Вчера Зеленски обяви, че се очакват още руски нападения срещу Украйна тази седмица, докато Европейският съюз разглежда заявката на Украйна за статут на страна кандидат за членство. Тази пролет Москва обясни, че вече е против членството на Украйна и в ЕС, след като дълго твърдеше, че опасения у нея поражда само хипотетичното (но обявено за цел на Киев) влизане на страната в НАТО.

Дневник