ООН реши снощи да удължи с най-малко два месеца изключението, позволяващо на 13 лидери на афганистанските талибани да не попадат под действието на забрана за пътуване, но тази мярка не се разпростира върху двама министри, отговарящи за образованието в Афганистан, съобщи Франс прес, като се позовава на дипломатически източници.

Изключението, което може да се подновява на всеки три месеца и цели да позволи на талибаните да контактуват с други страни, изтече вчера. Досега то се прилагаше за 15 лидери на афганистанските талибани.

Двамата служители, изключени от ООН от списъка на бенефициентите на изключението, са Саид Ахмад Шайдхел, изпълняващ длъжността заместник-министър на образованието, и Абдул Баки Басир Авал Шах, известен също като Абдул Баки Хакани, и.д. министър на висшето образование в Афганистан, съобщава дипломат, пожелал анонимност.

Решението демонстрира първоначалната реакция на ООН на драстичното ограничаване на правата на жените и момичетата в Афганистан. То е взето от Комитета по санкциите на ООН, отговарящ за Афганистан, в който са представени 15-те членове на Съвета за сигурност, като е постигнато след тежки преговори.

Поддръжниците на твърдата линия са искали да се отмени изключението за всички афганистански лидери, а държави, повече или по-малко близки до Афганистан, са се обявили против, според дипломати.

Дневник