Секретарят на Съвета за сигурността на Русия Николай Патрушев пристигна спешно в Калининградска област на среща за сигурността на северозападна Русия.

Русия междувременно обяви, че ще извика посланика на ЕС Маркус Едерер заради наложената от Литва забрана за транзит. Вилнюс мотивира действията си само с наложени от Европа санкции. "Това е, разбира се, ситуация, която може да бъде разрешена с дипломатически средства", заяви губернаторът на областта Антон Алиханов пред руска телевизия.

Калининград се намира между Полша и Литва. През литовска територия е най-пряката връзка между Русия и този ексклав. Прессекретарят на Кремъл Дмитрий Песков обяви решението на Вилнюс за "безпрецедентно" и обясни в отговор на журналистически въпрос, че вижда "елемент на блокада".

Литва обяви, че считано от 18 юни е ограничила жп транспорта от и до руския ексклав. Според "РИА Новости" в Калининградска област вече не могат да се вкарват техника, свързана с втечняване на природен газ, стоки за авиокосмическата индустрия, стомана, чугун и производни продукти, коне, трюфели, цигари, парфюми, битова техника на стойност над 750 евро, звукозаписна апаратура за над 1000, музикални инструменти за над 1500 и други.

Според литовските власти има и още: въглища, цимент, дървесина и други. Мярката е приета на базата на консултации с Европейската комисия по думите на външния министър Габриелюс Ландсбергис. Очакват се и разяснения от Брюксел за още детайли за режима на санкциите, въведени заради войната в Украйна. Такива разяснения в момента иска и Алиханов. Москва предупреди вчера властите във Вилнюс, че е възможно да предприеме "ответни мерки", но се обмисля и компенсиране на доставки по вода или въздух през Балтийско море.

Литва повиши напрежението между Русия и ЕС, като ограничи транзита от и до Калининград

Според Алиханов мерките от Москва може да са катастрофални за Балтика. "Хайде да гледаме картата. Откровено казано, без руския транзит на прибалтийските пристанища просто ще се сложи край. Ответните мерки може да са много", каза той.

Дневник