Лидерите на Европейския съюз са готови да запазят засиления натиск върху Русия на срещата си на върха тази седмица, когато ще подчертаят, че работата по санкциите продължава, според проектодокумент, цитиран от "Ройтерс". Златото се обмисля за евентуален следващ кръг от мерки срещу режима на Владимир Путин.

ЕС прие шест пакета от санкции срещу Русия и Беларус от началото на инвазията в Украйна през февруари, но няколко сектора, включително газовият, остават до голяма степен недокоснати, тъй като правителствата на ЕС се опитват внимателно да избягват мерки, които могат да навредят на икономиките им повече, отколкото на руската.

Въпреки че в момента не се подготвя нов пакет, продължава работата за определяне на сектори, които могат да бъдат засегнати, казаха официални лица, цитирани от агенцията и запознати с обсъжданията. Златото е една от възможните следващи цели.

На среща при закрити врата на посланиците в ЕС миналата седмица Дания предположи, че следващите санкции могат да се отнасят до златото сред други сектори, според говорител на датския посланик в ЕС. Човек, запознат с работата по санкциите, каза пред "Ройтерс", че Европейската комисия работи върху добавянето на злато към евентуален следващ кръг от санкции, въпреки че все още не е ясно дали мярката може да забрани износа за Русия, вноса от Русия или и двете.

Златото е основен актив за руската централна банка, която е изправена пред ограничения за достъп до някои от активите си, държани в чужбина, поради западните санкции.

"Работата по санкциите ще продължи, включително за укрепване на прилагането и предотвратяване на заобикалянето им", ще кажат лидерите на ЕС в края на редовната си среща на върха на 23-24 юни, според последната версия от 20 юни на техния проект за заключения и видяна от Ройтерс.

Текстът е компромис между скандинавските и източноевропейските страни, които настояваха за ясна препратка към бъдещ седми пакет в заключителния документ на срещата на Европейския съвет, и държави като Германия и Холандия, които вместо това предупреждават ЕС да се съсредоточи върху прилагането на вече съществуващи мерки, вместо незабавно да добавя нови.

В предишна версия на текста не се споменаваше повече работа по санкциите, като промяната представляваше победа за втората група. Новият вариант на текста не се отнася изрично за седми пакет, както настоява Берлин.

Дневник