Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен призова Европейският съюз да сложи край на изискването за единодушие във външнополитическите решения и да смени формата на гласуване - квалифицирано мнозинство, пише "Политико".

"В областта на външните работи наистина трябва да преминем към гласуване с квалифицирано мнозинство", са думите на Фон дер Лайен в интервю за малка група медии преди Европейския съвет тази седмица. На предстоящата среща се очаква държавните и правителствените ръководители да предоставят официално на ЕС статут на кандидат за Украйна и Молдова.

В отговор на въпрос на "Политико" дали и как може да се наложи ЕС да промени процеса си на вземане на решения Фон дер Лайен казва, че промяната е трудно постижима дори само по отношение на външната политика, а в други сфери не може да се даде кратък отговор.

Инструмент, ползван и от България

Същевременно ЕС се сблъсква с дълги забавяния във важни решения поради съпротивата дори само на една държава в блока - това включва началото на преговори със Северна Македония и Албания, блокирано от България.

В отделни случаи, както припомня и "Политико", ветото на конкретна страна членка дори не се е свързано с обсъждания въпрос, а е по-скоро част от усилията да се наложат действия по друга тема чрез натиск по обсъжданата (както Кипър отложи санкциите срещу Беларус с месеци заради политиката към Турция миналата година).

Затова за външните работи Фон дер Лайен изразява твърдо лично заключение, че изискването за единодушие не е устойчиво. "И скоростта, с която се случват нещата, светът иска да чуе европейския глас", продължи Фон дер Лайен.

Квалифицираното мнозинство е метод, при който поне 55% от държавите в блока - 15 от 27 - гласуват "за" дадено предложение. Има обаче и второ задължително условие: жителите им да са общо поне поне 65% от населението на ЕС. Всъщност голяма част от решенията в други области в ЕС се взимат по този начин.

Това означава, че е възможно да има и "блокиращо малцинство": най-малко четири държави, чието население е общо над 35% от това на ЕС.

Дневник