Принуденият от властите да спре още в началото на войната руски телевизионен канал "Дождь" ще поднови излъчванията на програмата си от чужбина. Това съобщиха телевизионните репортери Тихон Дзядко и Екатерина Котрикадзе, които напуснаха Русия с други журналисти през март.

Двойката, водещи журналисти в независимия телевизионен канал "Дождь" (дъжд), излъчват новинарско предаване в канала си в YouTube от Грузия, откакто "Дождь" изчезна от ефира, но сега подготвят официално подновяване на работата на канала от чужбина.

Двамата емигрираха, след като президентът Владимир Путин подписа закон, налагащ лишаване от свобода до 15 години за разпространение на "фалшиви" новини за армията, което на практика направи незаконно критикуването на руската инвазия в Украйна, припомня Ройтерс.

"Дождь" беше една от малкото медии, които решиха да спрат работа, заедно с "Ехото на Москва", вместо да се приспособяват към новите правила.

"Страницата на руската съвременна история, наречена независима журналистика, е обърната", каза Джадко, главен редактор на "Дождь", пред Ройтерс от телевизионно студио в Грузия, една от държавите, които планират да излъчват.

92 хил. гледания на тяхно живо предаване, излъчено миналата седмица в YouTube, им позвли да се свържат с част от редовните си зрители през една от малкото онлайн платформи, които не са блокирани от властите. Преди войната "Дождь" имаше по 25 милиона гледания дневно, макар, че беше определен от властите за "чужд агент" миналата година.

Стартирал през 2010 г., каналът, известен като TV Rain на английски, беше популярен източник на новини за масовите протести след ареста на критика на Кремъл Алексей Навални и други събития, които не се отразяват в държавната телевизия.

Той планира да възобнови излъчването от различни градове, включително Тбилиси, Рига и Амстердам през следващите няколко седмици.

Проблем за руската пропаганда

Котрикадзе, която е директор на новините, добавя, че "Дождь" се стреми да бъде "истински проблем за руската пропаганда".

Истинското предизвикателство пред подновяването на излъчванията е те да достигнат до руска аудитория, която става все по-изолирана, и съобщава новините от Русия, въпреки ограниченията.

"Имаме много зрители, които виждат линковете във "Фейсбук" или в "Туитър", но тъй като двете мрежи са блокирани, въпреки че хората използват VPN (виртуални частни мрежи), аудиторията става все по-малка", казват журналистите.

"Фейсбук" и "Туитър" са официално забранени в Русия, но все още са достъпни чрез VPN.

Дзядко се опасява, че някои зрители на "Дождь" са запълнили празнотата, оставена от отсъствието на канала, със съдържание от държавните медии.

За Котрикадзе голяма част от успеха на повторното стартиране ще зависи от намирането на правилния тон в репортажите за Русия, правени от вън.

"Как трябва да говорите с онези, които все още вярват, че така наречената "специална военна операция" е правилното нещо? "Искам да разбера какво си мислят. И искам да говоря с тях", казва тя, използвайки термина, използван от руските власти, за да опишат военната намеса на Русия в Украйна.

Москва обвинява западните страни - които наложиха мащабни санкции на Русия и ограничиха руските новинарски канали след нахлуването в Украйна, за проблемите, пред които са изправени независимите медии в Русия.

Дзядко си спомня, че родителите му са слушали чуждестранните предавания на Радио Свобода в Москва през съветската епоха и казва, че зрителите на "Дождь" скоро ще изпитат нещо подобно.

"Не се съмнявам, че ще има начин да се премине през тази цифрова желязна завеса в Русия", уверен е журналистът.

Дневник