Съединените щати и Европейската комисия подкрепиха решението на Литва да ограничи транзита на някои стоки между Русия и нейния ексклав - Калининград.

Европейската комисия заяви във вторник, че не става въпрос за препятстването на жп товари до и от Калининград, а за прилагане на европейските санкции заради войната в Украйна. Според Вилнюс ограниченията за желязото и стоманата са влезли в сила от вторник и Литва само изпълнява европейските решения.

Комисията потвърди, че е изпратила указания на Литва как да прилага санкциите, каквито са разпространени и сред останалите европейски държави.

Калининград се намира между Полша, Литва и Балтийско море и е част от Руската федерация, без да има обща граница с нея. Калининград, бившата столица на Източна Прусия Кьонинсберг, е превзета от Червената армия през 1945 г. и отстъпена на Съветския съюз след Втората световна война. В балтийското пристанище живеят около 1 млн. руснаци.

САЩ също заявиха подкрепата си за членката на НАТО Литва пред заплахите на Русия срещу Вилнюс да въведе ответни мерки, които ще засегнат нейното население.

Говорителят на американския Държавен департамент Нед Прайс увери, че Вашингтон поддържа ангажимента си по член пети на договора за НАТО, който постановява, че атака срещу една съюзническа страна е атака срещу всички от НАТО, пише БТА.

"Ние подкрепяме нашите съюзници от НАТО и подкрепяме Литва", подчерта Прайс. Той приветства прилагането от европейската страна на санкции срещу Русия заради руската инвазия в Украйна.

"Засилихме нашия ангажимент в подкрепа на алианса, засилихме източния фланг на НАТО, по-специално в тези страни, които са на първа линия на руските заплахи", подчерта Прайс.

Дневник