Два украински дрона, заредени с експлозиви, са атакували днес най-голямата рафинерия в Южна Русия, потвърдиха от ръководството. Тя е близо до границата с Украйна и поне единият от безпилотните апарати е предизвикал експлозия и пожар, който е потушен.

Според любителски видео кадри, разпространявани в интернет, вероятно става дума за модел Mugin-5 Pro с полезен товар 15-20 кг и способност да лети в продължение на около 7 часа.

Новошахтинският нефтопреработващ завод на север от Ростов на Дон е единственият от този тип в Ростовска област. Рафинерията е нова - въведена е в експлоатация през 2009 г. и е специализирана в производство и продажби на мазут,корабно и дизелово гориво и бензин. Капацитетът му (след добавени мощности за битум) е преработване до 5 млн. тона петрол при проектна мощност до 7.5 млн. тона.

През 2014 г. медиите съобщаваха, че основен собственик на завода е Олга Марченко, съпругата на украинския политик Виктор Медведчук, смятан за най-близкия до Путин човек в Украйна. Съсобственик е Наталия Лавренюк, с която е в съжителство украинският депутат Тарас Козак.

На 19 февруари 2021 г компанията бе включена в списъка със санкции на Украйна като снабдяващо с горива отцепническите "републики" на руски сепаратисти.

През април същата година се появи нов собственик - "Петон Инвест Технолоджи", подизпълнител на "Газпром".

Дневник