Президентът на Русия подписа указ, с който се въвежда нов временен режим за изплащане на държавен дълг в чуждестранна валута (еврооблигации), като Москва ще смята, че е изпълнила задълженията си, след като е превела рубли.

Схемата е подобна на тази за плащанията за доставки на газ за т.нар. неприятелски страни. За целта се открива банкова сметка в рубли на името на притежателя на руски дългови облигации без негово присъствие или съгласие. Русия ще смята, че е изплатила вноската си, когато депозира рубли.

Дали кредиторът приема това и обръща рублите в долари или евро, си остава негово решение. Обменният курс е в съответствие с курса на рублата на вътрешния валутен пазар на Русия.

В момента рублата е много силна спрямо долара и еврото, защото този пазар е силно деформиран от ограниченията, създадени от централната банка заради международните санкции заради агресията срещу Украйна. Водещите банки на страната спряха дори вътрешнобанковия обмен на валута заради проблеми - извън тези с изключването им от SWIFT системата.

На правителството на Михаил Мишустин е наредено в рамките на 10 дни да определи банките, които ще извършват плащанията съгласно въведената схема.

Москва се опитва по този начин да избегне обвиняването на Русия в неизпълнение на задълженията по външни дългове. Подобно нещо не се е случвало от болшевишката революция насам. Властите настояват, че имат пари, но по политически причини чрез санкциите Западът иска да изкара, че страната е в неспособност да връща получените кредити.

Дневник