Чешкото правителство одобри в сряда законопроект в стил "Магнитски", който позволява налагането на санкции на физически или юридически лица, за които се смята, че сериозно са нарушили правата на човека, каза външният министър Ян Липавски.

Законопроектът, вдъхновен от подобни актове, приети от Съединените щати, Австралия и Великобритания, дава възможност на правителството да постави лица, замесени в тероризъм или кибератаки, в списък със санкции, се казва в проектозакона на Министерството на външните работи.

"Правата на човека са и ще бъдат наш приоритет. Законопроектът сега се насочва към долната камара", написа Липавски в "Туитър", след като законопроектът получи одобрението на правителството.

Законопроектът, който дясноцентристкото правителство на премиера Петр Фиала има в законодателните си планове, трябва да бъде одобрен както от долната, така и от горната камара на чешкия парламент и да бъде подписан от президента, за да влезе в сила.

Първоначалният акт, приет от Съединените щати през 2012 г., е кръстен на Сергей Магнитски, адвокат, който беше арестуван и по-късно почина в затвора в Русия през 2009 г., след като обвини руски чиновници в грандиозна данъчна измама.

Дневник