Русия заплаши Литва, че ще я изключи от обща система за електроснабдяване, което може да доведе до прекъсвания на тока, в отговор на отказа на Вилнюс на пропуска руски товарни влакове до руския ексклав Калининград.

Това съобщи шефът на външната комисия в руския парламент Леонид Слуцки, цитиран от "Интерфакс".

Електрическият пръстен на Беларус, Русия, Естония, Латвия и Литва (BRELL) е синхронен режим на работа на енергийните системи на тези страни, създаден през 2001 г.

"Ако Литва се държи по напълно неразумен начин, ние си запазваме правото да разгледаме възможността за ответни стъпки", подчерта Слуцки.

В сряда секретарят на руския Съвет за сигурност Николай Патрушев заяви, че Москва ще отговори с мерки, които ще бъдат болезнени за населението на Литва.

Властите обсъждат още забрана за транзит на литовски камиони през руска територия.

Литва прекрати транзита през своя територия на някои видове стоки от Русия, включително стомана и други черни метали, след като в петък влезе в сила четвъртия пакет от санкции на ЕС заради войната в Украйна, който забранява преминаването през ЕС на такива товари.

"Готови сме за неприятелски действия от Русия, като прекъсване на връзката BRELL", каза литовският президент Гитанас Науседа в интервю за "Ройтерс".

Тридесет години след обявяването на независимост от Съветския съюз и 17 години след влизането си в ЕС балтийските държави продължават да зависят от Русия за стабилни доставки на електроенергия.

Едва миналата година Литва свърза електропреносната си система с тази на Полша, за да може по-нататък да ползва ток от ЕС при нужда. Проектът, който трябва да изключи балтийските държави от BRELL, ще бъде завършен през 2025 г.

Науседа обаче казва пред "Ройтерс", че не смята, че Москва ще нападне страната му, която е член на НАТО.

"Не вярвам, че Русия ще ни предизвика във военен смисъл, защото сме член на НАТО", каза президентът.

Той обаче ще повдигне въпроса на срещата на върха на НАТО следващата седмица, когато алиансът ще прецени дали да увеличи броя на войските в най-близките до Русия държави.

"Очакваме с нетърпение прилагането на следващите етапи на санкциите и би било много добре Европейската комисия да обясни съдържанието им на руските власти. Това би могло да премахне част от настоящите напрежения, които не са в интерес нито на ЕС, нито на Русия", каза Науседа.

Калининград е руска територия на брега на Балтийско море, която няма сухопътна връзка с Русия, а граничи с Литва и Полша.

Дневник