Германия подсилва армията си, за да защитава себе си и съюзниците си, увеличавайки "специалната си отговорност" като най-голямата икономика и страната с най-голямо население в Европа, заяви канцлерът Олаф Шолц в реч пред парламента. Според "Ройтерс" тонът ѝ е бил необичайно войнствен.

Той каза, че срещата на върна на страните от НАТО следващата седмица в Мадрид ще изпрати сигнал за единство и решителност. На форума трябва да бъде приета нова стратегическа концепция на алианса, в която ключова роля ще има отношението към Русия.

Днес Шолц каза, че "партньорство Русия, както е записано кат оцел в стратегическата концепция от 2010 г., е немислимо в обозримо бъдеще с агресивната и империалистична страна на Путин".

В същото време той призова да не се правят грешни заключения. "Би било неразумно да отхвърлим Основополагащият акт НАТО-Русия" от 1997 г., заяви Шолц. Според него това само би било услуга за Путин и неговата пропаганда. В този документ се съдържат принципи, които самият руски президент грубо нарушава: отказ от насилие, уважение към националните граници и суверенитета на независимите държави. Това трябва да му се напомня непрекъснато.

В същия акт НАТО се ангажира да се въздържа от постоянно разполагане на "значителни бойни части" в източните членове на алианса. В контекста на новото напрежение между Русия и Литва заради блокирането - в изпълнение санкциите на ЕС - на половината от превозите до и от Калининград, Шолц заяви: "Ще защитим всеки квадратен метър от съюзническата територия".

От собствената си история германците знаят , че имат дълг към това обещание, допълни той. "И затова нашите партньори в Източна Европа могат да разчитат на Германия днес. С този ангажимент отиваме на срещата в Мадрид."

Канцлерът смята, че Германия и Западът трябва да се подготвят за продължителен конфликт с Русия и дългогодишно възстановяване на Украйна. Трябва да говорим за това как изглежда един "План Маршал за Украйна", каза още той.

По повод нуждата да се изясни кои инвестиции в Украйна трябва да имат приоритет в един европейски план, Шолц ще свика международна експертна конференция на високо ниво.

"Още по-важно е да продължим по поетия път - нашите санкции, международно координираните доставки на оръжие, финансовата ни подкрепа за Украйна. Докато Путин накрая осъзнае колосалната си грешка", заяви още канцлерът.

Дневник