Седмица преди настъпването на крайния срок над 4 300 от фирмите, плащащи корпоративен данък са обявили приходите си в офис Шумен на НАП. Близо 7 000 от едноличните търговци, включително плащащи патентен данък и земеделските стопани, които са избрали да се облагат като еднолични търговци, вече са подали декларации за доходите си за 2021 г. Това съобщиха днес от шуменския офис на НАП - Варна.

30 юни е и срокът, в който фирмите декларират и плащат корпоративен данък, данък върху разходите, данък върху приходите на бюджетните предприятия, както и данък върху дейността от опериране на кораби.

Срокът за деклариране и внасяне на данъка и окончателните социални и здравни осигурителни вноски за лицата, извършващи дейност като едноличен търговец, както и земеделските стопани, избрали този ред на облагане също е 30 юни. До края на юни, заедно с годишната си данъчна декларация, те трябва да подадат и декларация образец  № 6 с общия размер на дължимите  за предходната година осигурителни вноски.  

В офис Шумен до момента са постъпили близо 8 млн. лв. от задължения за корпоративен данък и малко повече от 1,8 млн. лв. данъци от дейността на едноличните търговци и земеделски стопани.  

От  услугата плащане на задължения чрез инсталираните физически ПОС терминали  в офис Шумен са се възползвали повече от 8 300 лица, като постъпилите суми в бюджета са близо 1,4 хил. лв.

ШУМ.БГ