Европейската комисия ще представи през юли предложение за общ кризисен план на ЕС при пълно спиране на руските доставки на природен газ. За това съобщи председателят й Урсула фон дер Лайен след края на срещата на върха на ЕС в петък.

През втория ден от събирането си в Брюксел европейските лидери дискутираха основно ситуацията с високата инфлация и несигурността около доставките на руски газ.

Фон дер Лайен каза, че вече 12 от 27-те европейски държави не получават руски газ или количествата, доставяни им от "Газпром" са по-ниски от договаряните. България и Полша бяха първите европейски държави, на които газът беше спрян още на 27 април заради отказа им да плащат по новата схема на Москва - в рубли.

Европейската комисия иска чрез плана да набележи мерки за общо осигуряване на нуждите, възможностите за запасяване и гарантирането, че газовите интерконектори ще могат да пропускат газ в двете посоки, така че ако някоя държава има нужда, другите да й се притекат със свои количества.

Цел на плана ще бъде да координира националните усилия, така че мерките за намаляване на потреблението и за осигуряване на допълнителна енергия, предприемани от отделните държави, да не си пречат една друга и да не водят до решения за връщане на производството на ток от изкопаеми горива като въглищата.

Няколко европейски държави, сред които Германия, Нидерландия и Дания вече задействаха националните си планове за действие при кризи, като насърчиха бизнеса да пълни хранилищата за зимата с газ и започнаха по-строго да на наблюдават доставките и донеподаваните количества.

Проблемът възникна с особена острота, след като в средата на месеца Русия намали с 60% количествата газ за Европа, преминаващи през газопровода "Северен поток 1" под Балтийско море до Германия. Москва настоява, че става дума за технически проблем с компресорна станция на територията на Русия, в която изпратен за ремонт двигател не може да се върне заради санкциите.

Държавната компания износител "Газпром" заяви, че не може да намери техническо решение и че подновяването на пълния обем доставки не може да се очаква в скоро време.

Урсула фон дер Лайен каза още, че "ЕС се готви за по-нататъшно прекъсване на доставките", като съюзът трябва "да се оттърве от зависимостта си от твърди горива, което е основният проблем".

ЕС си поставя за цел да стане енергийно независим до 2027 г., като до края на тази намали с две трети количествата природен газ, купуван от Русия. Според европейската стратегия това може да стане чрез диверсификация, икономии в потреблението и увеличаване на производството на енергия от възобновяеми източници.

Фон дер Лайен каза, че от началото на годината ЕС е увеличил със 75% вноса на втечнен газ от САЩ, като 2/3 от договорените допълнително 15 млрд. куб. м вече са договорени като доставки от европейски компании, подписан е меморандум за внос на втечнен газ от Египет и са увеличени подаваните по газопроводи количества от Норвегия (+15%) и от Азербайджан (+19%). Тя обаче не отговори на въпроса в каква степен допълнителните количества ще покрият намалените доставки от Русия.

Дневник