Русия заяви в петък, че решението на лидерите на Европейския съюз да приемат Украйна и Молдова като кандидати за членство, ще има отрицателни последици, съобщи Ройтерс.

Говорителят на руското външно министерство Мария Захарова определи решението като опит за посегателство върху сферата на влияние на Русия в рамките на Общността на независимите държави (ОНД), съставена от бивши съветски държави.

"С решението да предостави на Украйна и Молдова статут на страни кандидатки, ЕС потвърди, че продължава активно да експлоатира ОНД на геополитическо ниво, за да я използва, за да "удържи" Русия", каза тя в изявление.

Според говорителя разширяването към Украйна и Молдова, представлява жертване на европейските демократични идеали за сметка на "неограниченото разширяване и политическото и икономическо поробване на своите съседи".

Украйна, Молдова и Грузия подадоха молби за членство в ЕС след началото на войната в Украйна. Европейската комисия препоръча Киев и Кишинев за кандидати и постави условия на Тбилиси с обещанието, че когато те бъдат изпълнени, ще разгледа отново кандидатурата му.

Дневник