На последното си заседание вчера правителството в оставка гласува 5,482 млн. лв. за покриване и укрепване на река Енчова в Шумен. Средствата са част от списък на стойност 400 млн. лв. за важни общински инфраструктурни обекти.   

Сумата за покриването на реката в участъка на ул. „Марица“ от моста при паметника на Пети полк до кръстовището на Lidl е 2,860 млн. лв., а за укрепването на бреговете в участъка от Гръцкия блок до моста на ул. „Генерал Скобелев“ е 2,622 млн. лв.

За същите обекти община Шумен вече е провела обществени поръчки и е избрала изпълнители. За покриването на реката общината бе заделила собствени 2,860 млн. лв., а за корекцията на коритото преди години държавата отпусна целево 500 хил. лв.

С гласуването на новите пари от държавата покриването със собствени средства на общината ще бъде спестено, а укрепването на бреговете ще се извърши по-добре.

„Силно се надяваме тези гласувани средства наистина да дойдат, защото това е решение в последния момент и трябва да се изпълнява от друг кабинет. Тези два проекта са от изключителна важност за нас и ние сме кандидатствали за финансиране многократно. Укрепването на брега на реката с 2,6 млн. лв. ще се извърши по съвсем друг начин, отколкото за 500 хиляди. Ще може да се изгради изцяло бетонно корито, както е на река Поройна, а не частично“, каза пред ШУМ.БГ кметът Любомир Христов.
 
Той обясни още, че собствените средства, заделени за покриването на Енчова и разширението на платното на ул. „Марица“, ще бъдат спестени и насочени към друг важен проект. „Имаме заложени 300 хил. лв. за проектиране на покрит плувен басейн. Допълнителните 2,860 млн. лв. вероятно ще стигнат да го построим“, каза още Христов.

ШУМ.БГ